Česko čerpá dotace z fondů méně, než je průměr východní Evropy

Praha - Mírně pod průměrem zaostala Česká republika v získávání dotací z evropských fondů v letech 2007 až 2009 oproti členským zemím ze střední a východní Evropy. Stejně podprůměrný trend čerpání zaznamenalo také Rumunsko, Bulharsko a Polsko. Nejúspěšnější byly naopak Estonsko a Litva a mírně lépe než ČR si vedlo i Slovensko, vypovídají výsledky analýzy auditorské společnosti KPMG.

Podle ministerstva pro místní rozvoj obdrželi k 5. květnu příjemci dotací v Česku v rámci současného programového období 2007 až 2013 finance ve výši 123,7 miliardy korun. Úřady schválily ke stejnému datu celkem 14 349 projektů v hodnotě 335,4 miliardy korun. Na celé programové období je pro Českou republiku vyčleněno 26,69 miliardy eur, což je podle nynějšího kurzu zhruba 692 miliard korun.

Nedaří se získávat finance na výzkum a vývoj

Podle české odnože společnosti KPMG vykazuje ČR velmi slabé výsledky v získávání peněz na výzkum a vývoj, na druhou stranu se daří regionálním programům. „Nízkou míru čerpání u výzkumu a vývoje způsobil pozdní rozjezd příslušného operačního programu,“ uvedl odborník na evropské fondy KPMG Martin Blaho. Podle něj je ale u všech programů možné očekávat na základě zkušeností z programového období 2004 až 2006 postupný nárůst získaných dotací a snahu řídicích orgánů o úplné vyčerpání peněz, které byly přiděleny.

V rozmezí let 2007 až 2013 přistálo na účtu deseti novým členským zemím z evropských fondů 214,7 miliardy eur. Tato částka podle Eurostatu odpovídá 22 procentům ročního HDP regionu střední a východní Evropy. Česko může z těchto prostředků získat 14 procent.

V zemích střední a východní Evropy byly během prvních tří let současného programového období podepsány kontrakty ve výši 69,3 miliard eur, což odpovídá 26 procentům celkové dostupné částky. Více než 30 procent těchto schválených dotací již příjemci na účty dostali. Nejvíc peněz směřuje  do dopravy, a to v celém regionu.

Vydáno pod