Janota má při přípravách rozpočtu plnou podporu ODS

Praha – Ministr financí Eduard Janota dneska lídrovi občanských demokratů Petru Nečasovi předal informace o situaci letošního rozpočtu a rizicích jeho nesplnění. Janota má plnou podporu lídra ODS při přípravách státního rozpočtu na příští rok i při přípravě úspor v roce letošním. Oba se shodli, že splnění kritérií nastavených v konvergenčním programu, je zásadní pro další fungování ekonomiky. Návrh rozpočtu pak musí být hotov do poloviny července a Nečas by byl rád, kdyby se na jeho úpravách už podílela nově sestavená vláda a navázala na vládu Jana Fischera, ale zároveň se nestala jen pasivním příjemcem.

Ministr financí Eduard Janota:

„Návrhy jsme připraveni předat další vládě a v krajním případě, v což nedoufám, bych je předložil ještě já.“

Zatím není jasné, zda návrh rozpočtu na příští rok bude schvalovat ještě vláda Jana Fischera, nebo nová koaliční vláda. Janota však dnes upozornil, že je pro Česko zcela zásadní, aby ukázalo finančním trhům, že je schopné dostát svým závazkům. „Musíme garantovat to, že za svými návrhy stojíme a jsme odhodláni udělat vše pro to, abychom je naplnili,“ uvedl ministr. Proto je nezbytné, aby letošní schodek rozpočtu nepřesáhl 5,3 procenta hrubého domácího produktu a ten v příštím roku se nedostal nad 4,8 procenta. To jsou kritéria nastavená konvergenčním programem.

Letošnímu rozpočtu hrozí 10miliardový výpadek

Rizikem, které hrozí letošnímu rozpočtu je především nízké plnění pojistného. Jde o 20miiliardový propad oproti původním plánům. Tento problém už je však podle Janoty vyřešen šesti miliardami, které se uvázaly na počátku roku, a zbývající částku lze sehnat z privatizačního účtu. Výše druhého výpadku bude přesně známa až k počátku července, kdy právnické osoby podají přiznání. Janota zatím zhruba počítá s výpadkem ve výši deset miliard. Do nesnází republiku uvrhuje i fakt, že lidé kvůli vyšší spotřební dani tankují v zahraničí a inkaso z tohoto zdroje se tak snižuje. Ostatní položky se podle něj zatím plní.

Příští rok se bude hospodařit ještě s menším rozpočtem než je ten plánovaný letošní. Deficit by tak měl dosáhnout 163 miliard korun a ušetřit se ještě bude muset 60 miliard. A zatím to tedy vypadá, že více než podpora ekonomického růstu, nás čekají úspory. Podle analytičky České televize Libuše Bautzové zatím ve vznikající koalici přílišná shoda o tom, kde chybějící peníze vzít, nepanuje. Z programů a výsledků jednání zatím vychází průnik pouze ve směru snižování platů státním úředníkům a šetření na snížení korupce ve státních zakázkách.

Ministr financí Eduard Janota:

„Nehrozí nám, že by nám někdo schvaloval detailně rozpočet. Je to trvale a musí to být trvale věcí národní vlády a národního parlamentu.“

Nečase informace nijak nepřekvapily. Řekl, že na nich nevidí nic pozitivního, ani negativního. „Politická reprezentace si musí být této ekonomické rozpočtové reality vědoma,“ dodal pouze.

Janota ještě okomentoval jednání evropských ministrů financí a fakt, že český rozpočet skutečně nikdo schvalovat nebude. Vrátil se také ke včerejšímu podpisu, který prezident Václav Klaus přidal pod novelu daně z příjmu. Zdůraznil, že jde o zásadní otázku financování státního dluhu.

Vydáno pod