Zlatá klec ČNB se v sobotu otevře veřejnosti

Praha - Česká národní banka v Praze v sobotu 12. června poodhalí veřejnosti svá zákoutí a běžně nedostupné prostory. Centrála finančního trhu v zemi pořádá už počtvrté v historii Den otevřených dveří, letos tentokrát s podtitulem Jak se dělá měna. Lidé budou moci například nahlédnout do kanceláře guvernéra nebo navštívit stálou expozici ČNB. Na trase v hlavní budově ČNB bude připraveno šest zastavení, která poskytnou ucelený obrázek o měnovém rozhodování, jeho souvislostech a přiblíží, jak se změny nastavení základních úrokových sazeb promítají do běžného života každého z nás.

Zdeněk Tůma, guvernér ČNB

"Chceme vám představit centrální banku zevnitř - kdo a jak dělá měnovou politiku, jak se obchoduje na devizovém trhu a například i to, kde a jak dochází k zúčtování bezhotovostních platebních příkazů z jednotlivých bank. Zavedeme vás i na jiná běžně nepřístupná místa. Ukážeme vám zasedací místnost, v níž rozhoduje o nastavení úrokových sazeb bankovní rada, a otevřeme pro vás i dveře mojí pracovny. Zvu vás k návštěvě České národní banky."

V rámci prohlídky bude také možné navštívit stálou Expozici ČNB, která je umístěna v prostorách původního trezoru. Součástí akce budou i vystoupení členů bankovní rady.

Vstup Lenky Drmotové z ČNB (zdroj: ČT24)

ČNB bude otevřena návštěvníkům od 9 do 15 hodin. Portál ČT24 vám pak nabídne fotoreportáž z místa konání.

Vydáno pod