Tůma: Předčasný odchod z ČNB byl dobrý nápad

Praha - Odcházející guvernér ČNB Zdeněk Tůma dnes i v pořadu ČT Otázky Václava Moravce popřel, že by měl od příštího roku vést nově vznikající Evropský výbor pro systémová rizika, který má pomoci předcházet budoucím ekonomickým krizím. Naopak se vyjádřil, že jeho další kroky nebudou prioritně směřovat za hranice Česka. Tůma, který v dubnu rezignoval na post guvernéra české centrální banky, chce léto strávit s rodinou, do pracovního nasazení se pak hodlá vrátit v září. O svém dalším působení ale zatím nic neprozradil.

Tůma zdůraznil, že o funkci ve strukturách Evropského výboru pro systémová rizika s ním nikdo nemluvil a jedná se o výmysl. Navíc zdůraznil, že instituce ani neexistuje a není jasné, v jaké podobě existovat bude. Zatím se totiž na koberci evropského parlamentu vedou velké diskuze o tom, jaké bude mít pravomoci. „Debatovat teď o tom, kdo instituci povede, je předčasné,“ vysvětlil Tůma. Dosud panoval konsenzus, že tuto funkci bude zastávat prezident Evropské centrální banky, dodal Tůma.

Šestiletý mandát měl Tůmovi původně skončit v únoru 2011, stejně jako mandát většiny členů bankovní rady. Guvernér se ovšem domnívá, že časové oddělení obou obměn bude výhodnější pro stabilitu centrální banky.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Zdeněk Tůma o své rezignaci na post šéfa ČNB

„Pořád si myslím, že to byl docela dobrý nápad. Svoji práci budu řešit spíš s určitým odstupem… V srpnu a září se k tomu vrátím s čistou hlavou.“


Tůma dosud s prezidentem Václavem Klausem, který je pověřen jmenováním guvernéra ČNB, o dalším kandidátovi na tuto funkci nemluvil. Zároveň označil výběr šéfa ČNB prezidentem, a to jak Václavem Havlem, tak Václavem Klausem, vždy za apolitický. Tůma současně popřel názory některých novinářů, podle nichž jsou názory a následné činy předních jmen národní banky zčásti ovlivněné Klausem. Podle Tůmy by však bylo vhodné při volbě nejvyšších představitelů centrální banky přistoupit k překrývajícím se kontraktům.

Rady novému šéfovi ČNB

1. Držet si svou nezávislost a zároveň mít korektní vztahy s vládou

2. Dobré pracovní vztahy a dobrá atmosféra nejen ve vedení banky

3. Tůma prozradí někdy příště

Tůma opouští ČNB ve chvíli, kdy jsou základní úrokové sazby na historicky nejnižší úrovni. „Myslím, že se nám měnovou politiku podařilo posunout do určité rutiny,“ uvedl úřadující guvernér, podle kterého se tak dá předvídat, k jakým krokům banka přistoupí, a na to pak mohou reagovat i komerční banky pružněji.

Zdeněk Tůma o ekonomické krizi

„Věřím, že to nejhorší máme za sebou.“

Úřadující guvernér je navíc optimistický, co se týče prognózy vývoje české ekonomiky, a to s ohledem na situaci na světových i evropských trzích. Zároveň však upozorňuje, že rizika zůstávají.

Ekonomové Tůmu chválí. Podle nich se mu podařilo zvýšit dobrou pověst České národní banky mezi investory. Časopis Global Finance dokonce loni Tůmu zařadil mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů světa.

Názory ekonomů na Tůmu

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég, ČSOB

„Byl to člověk, který byl extrémně technický. Podařilo se mu vyvarovat častým jaksi politickým nástrahám, které samozřejmě na exponovaného člověka jsou nastraženy.“

Markéta Šichtařová, analytička Next Finance

„Opravdu si nejsem schopná vzpomenout na žádnou zásadní chybu. Zatímco u zejména okolních centrálních bank by se těch chyb dala vyjmenovat celá řada.“

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég, ČSOB

„Horko těžko se bude nalézat jiný guvernér, který by dokázal tak kvalitně být skutečně odborný a nezasahovat do věcí, které by měly zůstat apolitickými.“

Kdo povede Českou národní banku, se zatím neví. Největší šance se dávají viceguvernérovi banky Miroslavu Singrovi.

Zdeněk Tůma byl v letech 1993 až 1995 poradcem ministra průmyslu a obchodu. Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od června 1998 pracoval jako výkonný ředitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. Do ČNB nastoupil počátkem roku 1999, funkci guvernéra banky vykonává od roku 2000. Od 30. června oznámil svou rezignaci, pracovní smlouvu s ČNB měl přitom až do poloviny února 2011.

V pátek otevřela ČNB své brány široké veřejnosti. Fotoreportáž si můžete prohlédnout zde.