Nová vláda chce zrušit daňové výhody pro benefity

Praha - Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých výhod, tedy například stravenek nebo režijních průkazek, hodlá nově vznikající vláda zcela zrušit. V rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Týden se takto vyjádřil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. O zrušení daňové výhody pro takzvané zaměstnanecké benefity se pokoušela už Topolánkova vláda, ve které Kalousek coby ministr seděl. Média ale zveřejnila smlouvy podnikatele z okruhu Marka Dalíka, Topolánkova přítele a spolupracovníka, který uzavřel s největší stravenkovou firmou - Sodexho Pass - smlouvu, že za tři miliony korun její byznys zachrání. Za stravenky se postavily i dva klíčové hlasy trojkoaliční vlády - někdejší poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Ve sněmovně mají poslanci nové trojkoalice k takovémuto rozhodnutí sílu 118 hlasů. „Daňové zvýhodnění benefitů je nesystémové, nespravedlivé a žádný ministr financí by s ním neměl souhlasit. S tímto názorem souhlasí i mí budoucí koaliční partneři. Již jsme o tom mluvili. Takže pevně doufám, že se to brzy změní,“ vysvětluje Kalousek jakožto možný budoucí ministr financí.

Kalouskovi ještě jako ministru financí se loni nakonec přece jen podařilo prosadit zákon a zvýšit zdanění benefitů. Ovšem letos v březnu po nátlaku železničářů, kteří chtěli vyhlásit stávku, levicoví poslanci v rámci legislativní nouze přijali zákon, kterým daně za výhody opět snížili. Zákon vetoval Senát i prezident, ale sněmovna s levicovou většinou do voleb ještě stihla jeho rozhodnutí zvrátit. Pro zákon zvedlo ruce 106 poslanců ČSSD, KSČM, přidali se i lidovci, exposlankyně zelených Olga Zubová a dva bývalí sociální demokraté Evžen Snítilý a Kosta Dimitrov.

Nová vláda bude proti zaměstnaneckým benefitům (zdroj: ČT24)

Do šuplíku zaměstnaneckých výhod patří zhruba stovka položek, mezi nimi například dopravné včetně režijních jízdenek, závodní stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách. Kalousek chce opět prosadit, aby se daň z přidané hodnoty ze zaměstnaneckých výhod stanovila z tržní ceny, a ne z ceny snížené. Tím se zvyšuje i samotná daň a o ni se navyšuje konečná cena.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09

„Já nejsem proti zaměstnaneckým benefitům, které jsou čistě dvoustranným vztahem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Ale v okamžiku, kdy je vymáháno, aby tyto benefity byly daňově zvýhodněny, už to není dohoda dvou, ale ti dva si ruku v ruce chtějí hrábnout do veřejných rozpočtů, aby na ně dva musel přispívat daňový poplatník. A v tom je můj názor neměnný.“

Budoucí vláda ovšem chce s odbory jednat, a stejně tak s opozicí. „Odbory jsou důležitý partner a bylo by nesmyslné říct při sepisování vládního programu, že vyhlašujeme válku odborům. My s nimi chceme jednat. I s opozicí. Budeme je přesvědčovat, ale to neznamená, že máme právo uhnout z kroků, které zajistí zemi stabilitu,“ uzavřel Kalousek.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod