Van Rompuy: Euro zamaskovalo fiskální problémy v Evropě

Londýn – Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy si myslí, že fiskální problémy eurozóny delší dobu maskoval silný kurz eura, kvůli němuž nebylo možné rozpoznat hrozící nebezpečí. Prezident názor prezentoval v rozhovoru s ekonomickým listem Financial Times. Na adresu finančních trhů evropský prezident řekl, že se nechaly unést spekulacemi a předsudky. „Trhy byly v prvním desetiletí až příliš shovívavé, teď zase až příliš reagují na každou maličkost,“ poznamenal Van Rompuy. Proto se je unie rozhodla regulovat. Už se jedná o zákazu krátkodobých spekulací.

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

„Euro se stalo silnou měnou s velmi nízkými rozdíly v úrokových sazbách (u státních dluhopisů). Bylo to jako nějaká pilulka na spaní, něco jako droga. Hrozících problémů jsme si nebyli vědomi.“

Ve čtvrtek se lídři Evropské unie pokusí najít způsob, jak finanční trhy přesvědčit, že Evropa krizi zvládne. Nejprve se nicméně budou muset shodnout na tom, jak více sladit hospodářskou politiku a jak více posílit rozpočtovou disciplínu. Prezident nyní vede pracovní skupinu, která se zabývá reformami, jejichž cílem je upevnit rozpočtová pravidla. V plánu jsou ale i změny za účelem zpřísnění regulace finančních trhů po odeznění globální hospodářské krize.

Krize eurozóny (zdroj: ČT24)

Evropská komise už regulaci plánuje

Eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier

„Evropská komise věří, že postup směrem k větší harmonizaci v této oblasti zvýší odolnost a stabilitu finančních trhů v Evropské unii.“

Příkladem je zákaz krátkodobých spekulací se státními dluhy či akciemi na finančních trzích, který dnes navrhla Evropská komise. Spekulace s akciemi největších bank a vládními dluhopisy už v květnu zakázala německá vláda kvůli obavám před rozšířením dluhové krize, na níž se z velké části podle některých evropských politiků podílí právě finanční trhy a spekulanti.

Zákaz, který by nově mohly vydat kromě vlád dohledové orgány, by se měl týkat takzvaných „naked“ operací, tedy případů, kdy investoři například spekulují na pokles některých akcií či dluhopisů, aniž by je sami vlastnili. Pokud by členské státy EU s podobnou myšlenkou souhlasily, Evropská komise vypracuje nejspíš do září podrobný legislativní návrh, který by kromě souhlasu ministrů financí musel získat souhlas Evropského parlamentu.