Firmy odvolávají jednu emisi akcií za druhou

Hongkong – Nejistota na finančních trzích nutí firmy odvolávat emise akcií. Na burze v Hongkongu svou prvotní nabídku cenných papírů zrušil tento měsíc už pátý podnik. Neuskutečněné emise měly vynést zhruba 3,8 miliardy dolarů (téměř 80 miliard korun). Situaci zapříčinil propad čínského akciového trhu a obavy z pokračování krize se splácením dluhopisů v eurozóně.

Svůj plán vstoupit na hongkongskou burzu nejnověji zrušila společnost Xinjiang Goldwind Science & Technology, druhý největší výrobce větrných elektráren v Číně. „Ve světle zhoršujících se podmínek na trhu a současné nepředvídatelné a přílišné volatilitě trhu považuje společnost za nevhodné pokračovat s globální nabídkou,“ vysvětlila firma.

Goldwind chtěl za akcie získat 1,2 miliardy dolarů. Výrobce větrných turbín měl v plánu nabídnout 395,3 milionu akcií, tedy 15 procent společnosti.

Balík zrušených prvotních nabídek tlačí dolů náladu mezi investory v době, kdy se blíží největší prvotní nabídka vůbec. Agricultural Bank of China se chystá v polovině července uvést na trh akcie, které by jí měly vynést přes 22 miliard dolarů.