Nošovický Hyundai porušoval zákoník práce, zaplatí pokutu

Ostrava - Nošovická automobilka Hyundai dostala od inspektorátu práce pokutu za to, že porušovala zákoník práce. Podle neoficiálních informací je výše sankce v polovině maximální dvoumilionové sazby. Inspektorát ale odmítl výši pokuty potvrdit s odkazem na povinnost mlčenlivosti. Zaměstnanci firmy se koncem minulého roku bouřili především kvůli mimořádným přesčasům.

Zástupce inspektorátu práce pouze uvedl, že správní řízení s automobilkou skončilo udělením pokuty. Proti ní se Hyundai neodvolal. Rozhodnutí o sankci je tak pravomocné a celý případ je tím uzavřen.

Lednová kontrola oblastního inspektorátu práce v nošovické automobilce zjistila problémy například při nařizování přesčasů. Právě kvůli nařizovaným přesčasům a špatným pracovním podmínkám zaměstnanci automobilky na začátku loňského prosince přerušili hromadně práci. Později odbory ve firmě vyhlásily stávkovou pohotovost. Odvolaly ji až po dohodě s vedením firmy, které slíbilo, že se podmínky zlepší.

Podle inspektorů nebyly pro nařizování přesčasů dodržovány zákonem stanovené podmínky. Firma také měla nedostatečně zpracované provozní předpisy pro různá zařízení, nedostatečně školila zaměstnance, inspektoři také zjistili závady v oblasti organizace práce. Firmě rovněž vytkli nedostatečnou zdravotní kontrolu při uzavírání pracovních poměrů nebo špatnou komunikaci se základní odborovou organizací.

Nejzávažnější pochybení už Hyundai podle inspektorátu práce odstranil. Po kontrole inspektorát práce žádné další stížnosti na firmu nedostal.

Vydáno pod