Pivovarům v Česku letos klesly prodeje o desetinu

Praha - Českým pivovarům v prvních čtyřech měsících letošního roku klesly prodeje o víc než deset procent. Uvedl to dnes výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Pokles prodejů v restauracích i obchodech podle pivovarníků způsobilo lednové zdražení piva. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina piv ale zdražila půllitr až o korunu.

Podle Veselého stojí za poklesem spotřeby ekonomická krize a s ní spojený úbytek turistů. Pivo, které spotřebují, se totiž započítává do celkové tuzemské spotřeby. „Když už se krize začínala chýlit ke konci, najednou přišlo zdražení,“ uvedl. Poptávka po pivu se výrazně snížila ihned po zdražení v lednu, kdy prodej klesl meziročně o více než 15 procent, v únoru pak o více než devět procent. Březnový nárůst o půl procenta dal pivovarníkům naději na zlepšení situace, v dubnu však nastal opět propad prodejů o více než 14 procent.

Rychlejší zdražování, než kolik činil nárůst spotřební daně, podle Veselého nemají na svědomí pivovary. „Pivovary nezdražily ani o haléř víc, než byl vliv spotřební daně. To další zdražení až na celou korunu je věcí obchodních řetězců, velkoobchodníků a dalších mezičlánků,“ zdůraznil Veselý.

Nedávná analýza společnosti PricewaterhouseCoopers prokázala, že po zvýšení spotřební daně u piva o 40 haléřů poklesne spotřeba nápoje v peněžním vyjádření o 1,4 miliardy korun. Pokles spotřeby piva by následně ovlivnil zaměstnanost v pohostinských službách i pivovarech. To by ve svém důsledku představovalo dodatečné náklady na státní rozpočet ve výši téměř 1,2 miliardy korun, uvádí pivovarský svaz. Celkově by přitom podle analýzy navýšení spotřební daně u piva státnímu rozpočtu přineslo dodatečné příjmy v rozmezí 43 až 82 milionů korun.

Ekonomická krize zasáhla již loni také pivovarství. Tuzemské pivovary v loňském roce vyrobily zhruba o šest procent méně piva než v roce 2008. Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii České republiky. Produkce výčepních piv pro český trh klesla loni o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent víc než v roce 2008. „Do ležáků se počítají jak dvanáctky, tak jedenáctky. V loňském a letošním roce přitom zažíváme raketový nárůst jedenáctek,“ vysvětlil Veselý.

Vydáno pod