Ceny bytů půjdou dolů o 15 procent

Praha – Ceny bytů v České republice zřejmě půjdou ještě o něco dolů. K takovému závěru došla Česká národní banka ve své analýze, kterou zveřejnily Hospodářské noviny. Podle ní rostly ceny za byty v Česku několikrát rychleji než v jiných zemích. Vysoko se drží i ve srovnání s nájmy. V Česku je tak výhodnější si byt pronajmout než koupit. Ceny by měly padat hlavně v Praze, Brně, Liberci a dalších velkých městech. Podle některých odhadů by měly klesnout o 10 až 15 procent.

Ceny bytů vyletěly vzhůru, nájemné zůstává stejné

Od roku 2006 podle ředitelky Institutu regionálních informací Milady Kadlecové vzrostly ceny bytů téměř na dvojnásobek. Nájemné však proti tomu vyrostlo pouze o 14 procent. „Kdo koupil byt před deseti lety a pronajímá ho, vydělává ročně v poměru k ceně dvakrát víc než ten, kdo ho koupil před nedávnem,“ dodala Kadlecová.

Jan Frait z odboru ekonomického výzkumu a finanční stability centrální banky

„To, že jsou ceny bytů v poměru k nájmům relativně vysoko, by mohlo znamenat, že prodejci budou muset ceny bytů ještě snížit. Existuje tak riziko, že ceny v Česku budou dál klesat.“

Byt v Praze „zaplatí“ 27 let nájemného

Vypovídající je i srovnání se sousedním Německem, kde poměr cen bytů k nájmům naopak klesal. Například dvoupokojový byt ve Stuttgartu lze pořídit po přepočtu za 3,2 milionu korun a pronajmout asi za 14 tisíc korun měsíčně. Takový byt tedy stojí stejně jako 19 let nájemného. Obdobný byt v pražských Dejvicích by se naopak „zaplatil“ až za 27 let.   

Česká národní banka navíc upozorňuje, že v Česku poměrně rychle vyrostla i cena bytů v poměru k příjmům obyvatel. Cena bydlení tak roste mnohem rychleji než výdělky lidí. Naopak třeba právě v Německu tento poměr již více než deset let stále klesá.

Nové byty
Zdroj: ČT24
Vydáno pod