Vinohrady zkropil déšť, i u dalších plodin bude úroda slabší

Brno – Vinaři na jihu Moravy začínají bojovat o záchranu letošního ročníku. Špatné počasí by je totiž mohlo připravit o úrodu. Vrásky na čele dělala vinařům už dlouhá a tuhá zima, teď se k ní přidaly dlouhotrvající deště, a vinaři tak vůbec nemohli vinohrady ošetřit, protože byl terén zcela nepřístupný. Následné prudké oteplení vytvořilo ideální podmínky pro plísně, které révu napadají. Nebezpečná může být i hniloba. Pokud tedy vinaři nestihnou včas a účinně vinice postříkat, jejich úroda bude ohrožena. A podobné trable mají i pěstitelé meruněk, třešní či jablek, nižší výnosy čekají zemědělci také u obilovin.

Vinohrady ohrožují plísně

Jen v Bořeticích spadlo za květen stejně srážek jako běžně za půl roku. S prudkým oteplením tak na vinohrady zaútočily plísně. „Mimo peronospóry se objevila i botrytida, která bývá většinou až na vyzrálých hroznech někdy na podzim, tak už letos napadala i květy i listy,“ uvádí technolog vinařství Jedlička a Novák Libor Budín. Révová plíseň může buď ovlivnit konečnou kvalitu plodů, nebo rostliny dokonce nevratně poškodit. Jedinou možností, jak se nepříjemným důsledkům vyhnout, je postřik.

Rozmary počasí decimují úrodu vína i dalších plodin (zdroj: ČT24)

V běžném roce vinaři stříkají vinice před květem jednou, v horších letech dvakrát a letos museli s postřiky vyjet už potřetí. Poptávka vinařů po postřikových prostředcích vzrostla od minulého roku o dvacet až třicet procent, říká prodejce Petr Dohnálek z Agro Artikel Velké Němčice.

Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity

„Rozhodující bude vývoj především těch měsíců po kvetení, takže červenec, srpen a začátek září, kdy se uvidí, jak na tom ta vegetace je.“

Vinařům teď nezbývá než doufat, že se bude opakovat scénář z deštivého a povodňového roku 1997. Tehdy na tom počasí i vinohrady byly podobně. Slunečný konec léta ale nakonec úrodu zachránil.

Méně letos bude i dalšího ovoce

O letošní úrodu mají obavy i ovocnáři. Špatně jsou na tom například pěstitelé meruněk. Největší český producent meruněk Patria Kobylí odhaduje, že se mu letos urodí asi jen pět procent úrody v běžném roce. Firma přitom vypěstuje každou šestou meruňku. Pro Česko to tedy bude znamenat ohromný výpadek. „U meruněk můžeme říct, že bude nejhorší sezona za posledních 10 let,“ upozornila tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.

Škody vznikly i jednomu z největších ovocnářských družstev v zemi, Dolanům na Náchodsku, a to hlavně u peckovin. Úroda višní by mohla být oproti průměrným rokům nižší až o šedesát procent. „Vlivem houbových chorob došlo k redukci jak plodných větví, tak plodů,“ informoval vedoucí závodu ovocnářství ZD Dolany Jiří Fišer. Nižší úrodu družstvo čeká také u jablek, tady ho ale tolik netrápí. V uplynulých letech se totiž ovocnáři museli potýkat s nízkou cenou jablek, teď by se mohla vlivem neúrody alespoň trošku zvednout.

Obilí na Vysočině poničily kroupy

Jen oči pro pláč zbývají také zemědělcům na Vysočině. Víkendový déšť doprovázený silným krupobitím tady poničil hektary obilnin. „Máme poničené ozimé žito, ječmen ozimý, pšenici ozimou a řepku,“ popsal zemědělec z Jihlávky Bohuslav Kolařík. Teď on i jiní doufají v to, že poničené obilí vyschne a podaří se ho sklidit alespoň na slámu. I tak ale bude řada zemědělců na Vysočině letos hospodařit se ztrátou.

  • Traktor ostřikuje vinnou révu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1732/173168.jpg
  • Nezralá meruňka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1733/173271.jpg
  • Krupobití poničilo hektary obilí. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1733/173287.jpg