ODS, TOP 09 a VV se dohodly na zvýšení DPH

Praha - ODS, TOP 09 a strana Věci veřejné (VV) se dohodly na zvýšení nižší ze dvou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), která se nyní nachází na desetiprocentní hranici. Strany právě v těchto dnech jednají o sestavení pravostředové koaliční vlády. O jednotné sazbě dnes v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce informoval předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Procentní rozdíl, o kolik se DPH zvýší, ale bude předmětem dalšího jednání.

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík

„Budeme se bavit, o kolik procent, nicméně my důsledně trváme na tom, aby zvýšení sazby DPH nebylo příjmem státního rozpočtu jako takového, aby se ty peníze nerozplynuly ve státním rozpočtu a nebyly použity na cokoli. Zvýšená sazba DPH musí být jasně použita do důchodového systému.“

Poradní expertní sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí, takzvaná Bezděkova komise, představil minulý týden v rámci plánované reformy penzijního systému návrh mimo jiné na zavedení jednotné sazby DPH ve výši 19 procent, což je nyní vyšší ze dvou sazeb DPH. Jednotná devatenáctiprocentní sazba by podle návrhů komise kryla zvažované snižování pojistného z 28 procent hrubé mzdy na 23 procent. Současně by to ale ovlivnilo cenu většiny potravin a služeb.

Unijní legislativa umožňuje pro DPH členským zemím jednu standardní sazbu, která musí být minimálně 15procentní, a maximálně dvě snížené sazby, které však nesmí být nižší než pět procent a které lze aplikovat jen na vymezené druhy zboží a služeb. EU nicméně umožňuje škálu výjimek, jež jsou udělovány jednotlivým zemím - v takových případech může být DPH i na nulové hodnotě.

Koaliční dohodu chce mít rodící se koalice ODS, TOP 09 a VV nejpozději do 7. července, aby nová vláda mohla do poloviny července začít pracovat na rozpočtu na příští rok. Expertní týmy vyjednávající o programu budoucí středopravé koalice ukončí rozhovory do konce června. Strany pak budou mít na dořešení zbylých rozporů ještě týden.