Janotův nejtvrdší úsporný balíček - zmrazení penzí a vyšší daně

Praha - Ministr financí Eduard Janota sestavil plán úspor na příští rok. Podle Hospodářských novin, které mají návrhy k dispozici, jde o nejtvrdší úsporný balíček v historii. Janota plánuje příští rok vybrat navíc do státní kasy více než 28 miliard, na výdajích pak chce ušetřit skoro 40 miliard. Janota v něm počítá například se zmrazením důchodů, což by mělo státní kase ušetřit 13,6 miliardy korun. Právě to by ale mohlo být pro rodící se vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných největší třecí plochou, kvůli níž by mohl Janotův návrh spadnout pod stůl. „V koalici je předběžná shoda, že důchody budou příští rok zvýšeny,“ řekl hlavní vyjednavač VV Kamil Jankovský. Janota ve svém balíčku krom toho počítá se škrty v sociálních dávkách či se zvýšením daní.

Pokud by budoucí kabinet Janotovo doporučení podpořil, byly by důchody zmrazené už druhý rok po sobě. Vláda totiž penze nezvýšila ani letos. Kromě zmrazení důchodů chce Janota rovněž zvýšit mnoho daní, snížit některé sociální dávky, rušit daňové výjimky a škrtat v provozních výdajích. Příjmy chce ministr dosluhující úřednické vlády oproti rozpočtovému výhledu zvýšit o 28,5 miliardy, výdaje navrhuje snížit o 39,5 miliardy korun. Celkové úspory by tak činily 68 miliard korun.

Utahovat opasky by podle Janotova plánu měli prakticky všichni. Zdražovat by mohly například potraviny nebo léky, díky zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty na 12 procent. Rodiny s dětmi by zase dostávaly nižší rodičovskou - zhruba o šestinu.

Ministr financí Eduard Janota pro ČT24:

„Hlavním smyslem podkladu, který bude ještě diskutován na poradě ekonomických ministrů, bylo najít vějíř možných opatření, která by se dala využít v logicky utříděném celku pro to, aby deficit v příštím roce byl nejhůře v úrovni 4,8 procenta.“

Ministerstvo financí věří, že alespoň část návrhů nový kabinet použije. „Jsou to doporučení pro budoucí vládu, budoucího ministra financí směrem k sestavení státního rozpočtu. A předpokládám, že část těchto opatření budoucí ministr využije,“ řekl ČT24 mluvčí ministerstva financí Ondřej Jákob.

Osud Janotova návrhu nejistý

Na úsporných opatřeních se bude muset shodnou vládní koalice. Již teď je jasné, že v některých bodech budou panovat rozpory. „Jednoznačně za ODS můžeme prohlásit, že vítáme tyto návrhy ministra financí Janoty, které vedou k vyrovnaným rozpočtům. Samozřejmě že máme rozličné názory na některé jednotlivé návrhy, nicméně to je stále otevřená věc v rámci vyjednávání koaličních dohod,“ prohlásil náměstek ministra financí Ivan Fuschsa (ODS). Pro jeho stranu je prý nepředstavitelné obnovení daňové progrese i zmrazení penzí. Naopak přirpaveni jsou občanští demokraté diskutovat o zvýšení DPH, avšak pouze v souvislosti s penzijní reformou.

Věci veřejné se na škrty dívají poněkud jinou optikou. Daňovou progresi by uvítaly. „Naše strana má ve svém programu od začátku daňovou progresi pro nejvyšší příjmovou skupinu, nicméně naše sazba je o něco nižší než v návrhu ministra Janoty. My jsme někde na 23 až 25 procentech,“ prohlásil Jankovský. Do zmrazení penzí se ovšem nechce ani jeho straně.

Finanční disciplína a konvergenční program

Škrty a úspory ve státním rozpočtu navrhují politici a ekonomové v zájmu dodržení finanční disciplíny. Letos v únoru schválila vláda aktualizovanou verzi tzv. konvergenčního programu, který obsahuje i návrh kroků na snižování schodků veřejných rozpočtů ke třem procentům HDP v roce 2013 nebo 2014, jež vyžaduje EU.

Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP. Pro udržení deficitu na 4,8 procenta HDP musí Česko v příštím roce ušetřit zhruba 62 miliard korun.

Aby nová vláda mohla začít pracovat na rozpočtu

Nečas a Miroslav Kalousek z TOP 09 se koncem minulého týdne shodli, že už v letošním státním rozpočtu bude nutné seškrtat ještě více než původně zvažovaných deset miliard korun, aby bylo možné dodržet schodek státního rozpočtu do 5,3 procenta HDP. Nečas minulý týden také podpořil Janotu v úsporách ve státním rozpočtu.

Rodící se koalice ODS, TOP 09 a VV chce mít koaliční dohodu nejpozději do 7. července mimo jiné právě proto, aby nová vláda mohla do poloviny července začít pracovat na rozpočtu na příští rok.