ČD chtějí zkvalitnit nádražní restaurace, většina jich nevyhovuje

Praha - České dráhy plánují zlepšit služby a pověst nádražních restaurací. Je jich přes 200 a celých 70 procent nevyhovuje představám o moderní gastronomii. Letos začnou se sjednocením smluv pro všechny nájemce, které budou obsahovat i provozní řád zařízení. Jednotné nájemní smlouvy mají dát provozovatelům restaurací mimo jiné jasná pravidla, která zásadně omezí provoz hracích automatů, upraví prodej tvrdého alkoholu, otevírací dobu, povolí kouření jen v určitých hodinách nebo umožní vstup auditorů ČD Restaurant.

„Celou síť je nejprve nutné vyčistit a modernizovat, a to jak po stránce provozní, tak po stránce stavebně-technické,“ uvedl Marek Štangl, ředitel dceřiné společnosti drah ČD Restaurant.

České dráhy teď chtějí jednotnými smlouvami nastavit lépe pravidla. Omezit provoz výherních automatů, upravit otevírací dobu, prodej tvrdého alkoholu nebo povolení kouřit. „Součástí zavedení těchto smluv je jednání s každým nájemcem restaurace o jeho možnostech a představách budoucí spolupráce. Cílem těchto jednání je i dohoda s provozovatelem o možných investicích z jeho strany do modernizace interiéru a gastronomického vybavení dle platných hygienických norem,“ upřesnil Štangl. Pro nádražní restaurace, které nevyhovují delší dobu, budou České dráhy hledat nové nájemce.

ČD chtějí zkvalitnit nádražní restaurace (zdroj: ČT24)

Co chystají dráhy pro nádražní restaurace:

- zavedení jednotné nájemní smlouvy Gastro do všech provozoven v síti ČD včetně detailního provozního řádu

- postupné rekonstrukce a modernizace stávajících restaurací

- posílení spolupráce s kvalitními nájemci (nabídka dalších provozoven, motivace k investicím do restaurací, apod.)

- ukončení spolupráce s nekvalitními nájemci

- spolupráce s partnery ČD Restaurant při obsazování provozoven a hledání provozovatelů formou výběrových řízení

zdroj: ČD Restaurant

V rámci nového přístupu drah k nádražním restauracím se změnila i činnost firmy ČD Restaurant. Ta nebude provozovat žádné restaurace, jak bylo plánováno při vzniku firmy v roce 2007, nýbrž se soustředí na správu smluvních vztahů s nájemci a kontrolu kvality služeb v celé restaurační síti.

České dráhy vlastní ve firmě ČD Restaurant 40 procent akcií, 60 procent patří společnosti Varonisa. Ta se stala akcionářem loni, když získala podíly od společností B.H.S. Bohemia, ENIMA PRO a Jídelní a lůžkové vozy.