EU, USA a MMF pomoc pro Španělsko nepřipravují

Madrid – I když Španělsko, které čelí vysokým deficitům stejně jako Řecko, zatím o pomoc nepožádalo a popírá, že by to vůbec mělo v úmyslu, podle španělského časopisu El Economista se pro ně už záchrana připravuje. Podle listu ji měla poskytnout Evropská unie ve spolupráci se Spojenými státy a Mezinárodním měnovým fondem a pomoc měla mít podobu úvěrové linky ve výši až 250 miliard eur (zhruba 6,4 bilionu korun). Evropská komise tuto zprávu razantně popřela.

O pomoci na podporu španělské likvidity se podle zdrojů španělského časopisu jednalo na zvláštním zasedání rady ředitelů Mezinárodního měnového fondu. Plán by měl předejít tomu, aby Španělsko muselo požádat Evropskou unii a fond o záchranný program, jaký minulý měsíc dostalo vysoce zadlužené Řecko.

Informace o chystané podpoře Španělska byla ale, stejně jako ty předešlé, označena za nepravdivou.

Kolem Španělska se rojí další spekulace (zdroj: ČT24)

Amadeu Altafaj, mluvčí Evropské komise

„Zprávu mohu rozhodně popřít. Je to velmi bizarní.“

Španělsko ve stádu černých ovcí eurozóny

Španělsko je v nynější dluhové krizi eura považováno za jednu z nejohroženějších zemí eurozóny. Jeho dluh dosahuje pouze 53,2 procenta hrubého domácího produktu, zatímco ten řecký už přesáhl 115 procent HDP, vrásky ale zemi samotné, politikům i ekonomům přidělává vysoký rozpočtový deficit. Loni se vyšplhal na 11,2 procenta. Obavy panují také z možných potíží španělského bankovního sektoru. Menší banky už totiž mají problémy se zajišťováním likvidity na mezibankovním trhu.

Nepříznivá situace země se promítá i do jejího ratingu. Na konci května jí ho agentura Fitch snížila na stupeň AA-plus. To jen umocnilo obavy, že země směřuje do dluhové pasti, ze které ji bude muset zachránit mezinárodní pomoc podobně jako Řecko. Španělská vláda se však snaží tomuto scénáři předejít. Schválila úsporný balíček, který má ještě v letošním roce srazit deficit na 9,3 procenta HDP. Balíček počítá se snížením platů ve veřejném sektoru o 5 procent, zmrazením penzí nebo snížením porodného. Na polovinu června navíc vláda chystá další reformu, tentokrát pracovního trhu.

Zadlužení zemí EU
Zdroj: ČT24/Eurostat