Reforma pracovního trhu má přesvědčit investory, že Španělsko není jako Řecko

Madrid – Španělská vláda dnes schválila balík reforem trhu práce, které mají zemi pomoci snížit téměř dvacetiprocentní nezaměstnanost. Právě ta je totiž vnímána jako největší překážka obnovení ekonomického růstu. Příslušný dekret by měl začít platit už ve čtvrtek, nicméně 22. června o něm ještě má hlasovat parlament. Španělsko se tak snaží přesvědčit trhy, že nebude následovat příklad zadluženého Řecka.

Jádrem přijatých reforem je snaha motivovat firmy k přijímání zaměstnanců, čímž by přispěly ke zlepšení výkonnosti ekonomiky. Ta se potýká se strukturálními problémy a nepříliš dobrým stavem veřejných financí. Zatím ale zdaleka není jisté, že se reformy podaří v krátkém čase prosadit. Pokud si totiž politické strany vynutí oficiální ratifikační proces, může se hlasování ještě hodně protáhnout. Už teď se ozývají hlasy, že pak by mohla ratifikace trvat i více než rok.

To by ale mohlo být pro španělskou ekonomiku smrtící. Španělsko na tom sice s poměrem zadlužení k hrubému domácímu produktu není tak špatně jako Řecko, finanční trhy jsou ale z tempa zadlužování nervózní a trestají Španělsko tím, že požadují vyšší úroky za nové úvěry.

Kabinet schválil návrh reforem na mimořádném zasedání, uprostřed týdne běžně nezasedá. Premiér José Zapatero tak může vzít schválený dokument s sebou do Bruselu na čtvrteční summit Evropské unie a ukázat tam, že dělá pro zlepšení ekonomiky maximum. Jádro EU totiž pokládá Španělsko za jednu z problematických zemí, jejichž potíže táhnou ke dnu celou eurozónu a jsou viníky současné finanční krize a poklesu kurzu eura.

Vydáno pod