Dvořák: Letiště Praha loni vydělalo přes miliardu

Praha – Společnost Letiště Praha, která provozuje největší letiště v Česku, v loňském roce vykázala čistý zisk přes jednu miliardu korun. Uvedl to dnes on-line deník Týden.cz s odvoláním na vyjádření předsedy představenstva a generálního ředitele Letiště Praha a současně prezidenta Českých aerolinií Miroslava Dvořáka.

„Minulý rok byl ve znamení čistého zisku, který přesáhl jednu miliardu korun,“ řekl serveru Dvořák. A to i přesto, že loňský rok podle něj byl ve znamení „největších problémů“.

Kvůli světové hospodářské recesi aerolinkám výrazně ubylo cestujících. Letištěm Praha loni prošlo 11,6 milionu cestujících, což je proti roku 2008 pokles o 7,8 procenta. „Došlo k propadu výnosů na 96 procent úrovně roku 2008. Snížili jsme objem nákladů na 94 procent nákladů roku 2008,“ uvedl Dvořák. Ziskové bylo Letiště Praha i kvůli tomu, že nemělo větší investice, jako byla například stavba Terminálu 2.

Letišti Praha začne zřejmě brzy konkurovat vzdušný přístav ve Vodochodech, kde jej chce zprovoznit investiční společnost Penta. Konkurenci na letišti ve Vodochodech Dvořák vítá. Obě letiště by se podle něj měla vzájemně spíše doplňovat.