Nejvýznamnější firmou roku 2009 byl ČEZ

Praha - Pozici nejvýznamnější české firmy pro rok 2009 obsadil energetický gigant ČEZ, zjistila exkluzivně ČT. Sdružení Czech Top 100 pak v průběhu dne zveřejnilo kompletní žebříček, kde ČEZ následovala Škoda Auto a RWE Transgas. Letošní 16. ročník potvrdil nepříznivý vývoj české ekonomiky v loňském roce a naznačil rozsah ekonomické recese. Tržby stovky nejvýznamnějších firem loni klesly celkem o 15 procent na 2,07 bilionu korun a zisk se meziročně propadl o 8,5 procenta na 194 miliard. Největším zaměstnavatelem se staly České dráhy a nejlepší bankou ČSOB.

Posledních deset let se na první příčce vždy držela Škoda Auto a ČEZ se umísťoval na druhém až třetím místě. Škoda se ale letos začíná teprve probírat z krize, stejně jako celý automobilový průmysl. ČEZ naopak výrazně rozvíjí svoje aktivity a expanduje na okolní trhy.

Jan Struž, předseda sdružení Czech Top 100

„Energetické firmy nezaznamenaly nějaké propady, spíš naopak. Všechny energetické firmy jdou kupředu. Ale zase na druhé straně loňská krize v automobilovém průmyslu se určitě dotkla Škodovky.“

Vyhlídky ČEZu jsou přitom dobré i do budoucna. „Byť se očekává už v letošním roce i v dalších letech pokles ceny energie, tak se stejně domnívám, že ČEZ bude za rok 2010 i možná v roce 2011 znovu na první příčce a předčí automobilový průmysl,“ dodal Struž.

Výsledky firem poznamenala recese

V loňském roce skupina ČEZ utržila 196 miliard korun. Energetický gigant dosáhl také nejvyššího zisku (65 miliard korun). Třetí místo z hlediska tržeb obsadil RWE Transgas, čtvrtý skončil agrochemický koncern podnikatele Andreje Babiše Agrofert Holding a na pátém místě usedl Foxconn. Mezi první a pátou příčkou je přitom rozdíl v tržbách přes sto deset miliard korun.

„Je za tím hospodářská recese… Je za tím samozřejmě i spousta problémů, které mají okolní země, protože my jsme malá otevřená ekonomika, která je velmi závislá na tom, co se děje okolo,“ vysvětlil Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze.

Podle samotných průmyslníků se ale situace začíná zlepšovat. A to i přes současnou krizi v Řecku a dalších evropských státech, jak dokládá generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil: „My už jsme opět začali do našich závodů investovat, dokonce jsme začali nabírat nové zaměstnance na rozdíl od loňského roku, kdy jsme museli propouštět. Jsme velmi optimističtí, co se týká českého průmyslu i českého hospodářství.“

V žebříčku nejúspěšnějších firem je pět z deseti společností z odvětví zpracovatelského průmyslu, dvě z oblasti energetiky. Pokles tržeb zaznamenaly dvě třetiny z první stovky podniků. První desítce firem klesly tržby o více než devět procent.

Nejvýznamnější firmy žebříčku Czech Top 100

1. ČEZ, a. s.

2. ŠKODA AUTO, a. s.

3. RWE Transgas, a. s.

4. AGROFERT HOLDING, a. s.

5. FOXCONN CZ s.r.o.

6. UNIPETROL, a. s.

7. Telefónica O2 Czech Republic, a. s.

8. Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, s.r.o

9. ČEPRO, a. s.

10. MORAVIA STEEL a. s.

Vydáno pod