ECB: Květnová situace v eurozóně byla podobná jako po pádu Lehmana

Frankfurt nad Mohanem - Když 10. května Evropká centrální banka oznámila, že začne nakupovat vládní dluhopisy zadlužených zemí eurozóny, zvedla se proti ní silná vlna kritiky. Řada ekonomů tento krok hodnotila jako ústup banky politickému tlaku. Oznámení ECB totiž následovalo pouhý den poté, co Evropská unie schválila obří plán na stabilizaci eurozóny za 750 miliard eur. ECB se teď snaží kritiky umlčet. Ve své měsíční zprávě uvedla, že otřesy vyvolané řeckou dluhovou krizí byly tou dobou srovnatelné se situací po pádu americké investiční banky Lehman Brothers v září 2008, který odstartoval světovou finanční krizi, a bylo tak nezbytné rozbouřené trhy stabilizovat.

Otřesy se na počátku května velmi rychle rozšířily z trhu státních dluhopisů na akciové a devizové trhy. To ohrozilo přístup investorů k financím a narušovalo důvěru na trzích, konstatovala centrální banka eurozóny. Situace proto ECB donutila zklidnit stav na trhu dluhopisů, kde bylo jádro otřesů.

„Události těch dní byly v určitém ohledu srovnatelné (se situací po pádu Lehman Brothers), zejména co se týče náhlého charakteru změny nálady a prudkosti, s níž finanční investoři utíkali do bezpečí,“ uvedla ECB. „Fungování několika segmentů finančního trhu bylo závažně narušeno,“ dodala. Pád banky Lehman Brothers odstartoval na podzim 2008 nejhorší fázi globální finanční krize.

Peněžní trhy trpěly počátkem května vzestupem nedůvěry a začal být patrný nedostatek likvidity, kdy si banky přestaly navzájem poskytovat krátkodobé úvěry, uvedla ECB. Ukazatel pravděpodobnosti bankrotu několika systémově důležitých bank byl počátkem května vyšší než po pádu Lehman Brothers, dodala. „Vývoj na peněžních trzích 6. až 7. května charakterizovala nákaza otřesů na trzích dluhopisů, vyvolaná prudkým nárůstem nejistoty u rizik protistrany,“ shrnula ECB.