ČD Cargo může kvůli změně vedení přijít o licenci

Praha - Dceřiná společnost Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo neplní po středeční výměně představenstva podmínky licence pro provozování drážní dopravy. Noví členové představenstva včetně Petra Žaludy totiž nemají odbornou způsobilost, tedy především předepsanou praxi. Upozornili na to drážní odboráři z organizace SOSAD a potvrdil to ředitel Drážního úřadu Pavel Kodym.

Představenstvo Carga v čele s předsedou Josefem Bazalou ve středu odvolala valná hromada firmy, jejíž funkci plní vedení Českých drah včetně generálního ředitele Žaludy. Do nového představenstva se jmenovali Žaluda a jeho náměstci z ČD Michal Nebeský a Milan Matzenauer, nikdo z nich však podmínky pro licenci nesplňuje. V Českých drahách mají z představenstva odbornou způsobilost náměstci Antonín Blažek a Jiří Kolář.

„Mají teď 30 dnů na ohlášení změny v představenstvu. Pakliže nám ohlásí změnu, tak my prověříme odbornou způsobilost osob a na základě toho případně zahájíme řízení o odebrání licence,“ zdůraznil Kodym. Pro zásah během třicetidenní lhůty podle něj není důvod, neboť ČD Cargo zaměstnává stovky lidí s potřebnou odborností, ohrožení chodu firmy nebo bezpečnosti tak nehrozí. Dlouhodobě však firma s vedením bez odborné způsobilosti fungovat nemůže. Jedinou možností, jak o licenci nepřijít, je doplnění představenstva potřebným odborníkem.

Brífink Petra Bendla (zdroj: ČT24)

Odvolání vedení ČD Carga trnem v oku politikům

Překvapivé odvolání vedení státního železničního dopravce bez vědomí ministra dopravy se nezamlouvá ani politikům. Vhodné není ani načasování do povolebního období. „Je třeba zabránit tomu, aby se takové věci děly, zejména v mezidobí, kdy dochází k personálním změnám, to nahrává k různým spekulacím, které jsou nedobré pro fungování drah. Existují domněnky, že je možné manipulovat s auditem a podobně,“ upozornil místopředseda ODS Petr Bendl. Až se ujme své funkce nová vláda, měla by podle něj prošetřit, zda skutečně existují zásadní důvody pro odvolání představenstva ČD Cargo.

Rozladění nad postupem Žaludy dnes vyjádřil i ministr dopravy Gustav Slamečka. Ačkoliv po formálně-právní stránce bylo podle něj vše v pořádku, ministrovi vadí, že se o výměně dozvěděl až ex-post. Nepřesvědčili ho ani důvody změny. „Nedostal jsem uspokojivou odpověď, proč se to muselo stát zrovna teď a touto formou,“ uvedl Slamečka a upozornil na výzvu premiéra Jana Fischera, který žádá odklad velkých personálních změn na dobu po sestavení nové vlády. Za dva měsíce prý může vypadat jinak i management Českých drah.

Místopředseda ODS Petr Bendl
Zdroj: ČT24