USA chtějí bránit nenadálým propadům cen akcií

Washington/New York - Americká komise pro cenné papíry (SEC) předložila návrh nových pravidel, která mají operativně řešit nenadálý propad cen akcií. Regulátor tak reaguje na událost z 6. května, kdy akcie na amerických burzách během několika minut dramaticky oslabily, jen aby většinu ztrát stejně rychle zase smazaly. Úřady dodnes nezjistily, co bylo přesnou příčinou přechodného propadu cen.

Nová pravidla budou mimo jiné přesně vymezovat, za jakých podmínek budou provozovatelé burz automaticky rušit podezřelé obchody. Tedy takové, kdy se cena akcií a dalších cenných papírů příliš odchýlí od předchozí ceny. V nynějších pravidlech sice instrukce uvedeny jsou, každá burza si je ale může upravovat, což podle komise pro cenné papíry vnáší do systému chaos a mate investory.

Incident, který Američané označují jako „flash crash“ (bleskový propad), si v květnu vyžádal i pozornost administrativy prezidenta Baracka Obamy. Burzovní komise nyní předá návrh pravidel k prozkoumání odborné veřejnosti a pak vydá jejich konečnou podobu. Návrh posoudí všechny burzy a makléřské domy, stejně jako organizace, které je regulují.

Nová pravidla vnesou do obchodování jistotu

„Vytvoření jasných a transparentních standardů pro rušení obchodů dodá jistotu, které obchody budou zrušeny, a umožní účastníkům trhu lépe řídit jejich rizika,“ prohlásila předsedkyně komise pro cenné papíry Mary Schapirová.

Návrh například předpokládá, že bude existovat více prahových stupňů, po jejichž překročení bude transakce automaticky anulována. Při květnovém incidentu sice burzy zrušily skoro 21 tisíc transakcí, ale pouze ty, u nichž se ceny vychýlily o více než 60 procent. Bleskový propad podle způsobil značné ztráty i drobným investorům, když burzy nezrušily obchody, kde se cena vychýlila o méně než 60 procent. Navíc komise pro cenné papíry tvrdí, že rušení transakcí nebylo příliš transparentní.

Ke sjednocení pravidel začali burzy po incidentu tlačit američtí zákonodárci. Podle současných pravidel totiž platí, že každá burza si může sama určit, který obchod a za jakých podmínek zruší.

6. května propadla třicítka akcií v indexu S&P 500 během pěti minut nejméně o 10 procent. Propad rychle umazal z tržní hodnoty zhruba bilion dolarů. Některé cenné papíry se prodávaly za méně než penny.