Bělorusko urovnává spor o plyn s Ruskem, Minsk prý nic nedluží

Minsk - Spor o zemní plyn s Ruskem hodlá běloruský prezident Alexandr Lukašenko urovnat přímo se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Podle Lukašenka navíc Bělorusko ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom nic nedluží, protože by mělo platit nižší cenu. Ruský gigant Gazprom hrozí Bělorusku snížením dodávek zemního plynu o 85 procent, pokud mu Minsk do pondělí nezaplatí dluh 192 milionů dolarů (čtyři miliardy korun).

Běloruský prezident požádal Medvěděva o zvážení, zda by Bělorusko vzhledem k nedávnému snížení cen plynu pro Ukrajinu a chystanému zlevnění plynu pro Maďarsko nemělo platit nižší ceny, než jaké si Gazprom účtuje: „Pokud se na to podíváme z ruské perspektivy, pak je to dluh. Když si to vezmeme z hlediska toho, o čem jsem mluvil, žádný dluh neexistuje. Myslím, že to nějak vyřešíme.“

Bělorusko si samo začalo počítat nižší cenu

Bělorusko letos za dodávky plynu platí nižší cenu, než byla dohodnuta, a hromadí tak stále vyšší dluh, upozornil již minulý měsíc Gazprom. Země má přitom od Gazpromu nejlevnější plyn ze všech zahraničních zákazníků, opakovaně však s Moskvou vede cenové spory, podobně jako Ukrajina, přes kterou proudí dál do Evropy většina ruského plynu. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do středo- a západoevropských zemí.

Dle Lukašenka nejsou nynější spory mezi oběma zeměmi dobrým příkladem toho, jak by se spojenci měli k sobě chovat. „Je nepřijatelné takto jednat s partnerskou vládou, s lidmi, kteří společně s nimi hnili v zákopech,“ odkázal Lukašenko na druhou světovou válku.

Lukašenko navíc uvedl, že je Bělorusko ochotné vstoupit do celní unie s Ruskem a Kazachstánem v případě, že Rusko od příštího roku zruší cla na vývoz své ropy a od letošního července cla na export ropných produktů. Rusko a Kazachstán se v květnu dohodly, že od 1. července vytvoří celní unii i bez Běloruska, s nímž přitom původní plán počítal.

Evropské plynovody
Zdroj: ČT24