Operátoři rozhodí nad Českem síť pro mobilní internet

Praha – S trochou nadsázky by se dalo říct, že Českou republiku čeká 3G léto. Všichni mobilní operátoři – tedy O2, T-Mobile i Vodafone – chystají přes prázdniny rozšíření mobilního internetu do krajských i okresních měst. Reagují tak na vzrůstající zájem o internet v mobilu, který dnes používá 375 500 lidí, což je o třetinu víc než loni. Při zavádění 3G sítě má největší náskok Telefónica O2, která ji spustila už v roce 2005 a dnes pokrývá přibližně třetinu populace.

„Využívání smartphonů je určitě jedním z důvodů, proč se rozšiřuje pokrytí 3G. V naší prodejní síti například přibližně dvacet procent nových telefonů má operační systém,“ uvedl tiskový mluvčí O2 Martin Žabka. Podle Českého telekomunikačního úřadu je O2 také nejvýznamnějším poskytovatelem mobilního připojení. Nabízí více než 90procentní pokrytí sítí CDMA a k tomu síť UMTS, která je dostupná pro více než čtvrtinu populace.

Rozvoj 3G sítě plánují i další operátoři. T-Mobile chce být do konce roku ve 40 a do dvou let v 500 městech. S výstavbou sítě přitom dlouho váhal. Licenci získal před šesti lety společně s O2, novou technologii ale začal nasazovat až loni.

Síť 3G se rozroste (zdroj: ČT24)

„S dalším pokrýváním 3G jsme začali být aktivnější až v tomto období, kdy jsme dokončili jeden z největších technologických projektů v dějinách T-Mobile - modernizaci staré sítě. Teď už se můžeme soustředit na rozvoj 3G sítě,“ vysvětlila tisková mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Poslední z operátorů, Vodafone, chce do konce roku pokrýt signálem 3G okolo 60 měst a obcí, včetně všech krajských metropolí. Jak uvedl tiskový mluvčí Miroslav Čepický, Vodafone nyní pokrývá Prahu, Brno a Karlovy Vary.