Bělorusko nezaplatí Gazpromu, plyn do Evropy možná opět nepůjde

Minsk – Bělorusko se nedohodlo s ruskou státní firmou Gazprom na úhradě údajného dluhu za dodávky zemního plynu. Hrozí tak, že Rusko od pondělí sníží přísun plynu do Běloruska o 85 procent. Gazprom sice ujistil, že se omezení nepřenese do dalších evropských států, část dodávek přesto může být ohrožena. Poslední výluka dodávek plynu nastala na začátku roku 2009, kdy se Rusko podobným způsobem rozhodlo odříznout od plynu Ukrajinu.

Přes Bělorusko proudí dále do Evropy asi pětina celkové produkce Gazpromu, která má letos činit 160 miliard metrů krychlových. Na běloruský plynovod je napojeno především Polsko. Rusko slibuje, že se omezení dotkne pouze Běloruska a pokusí se případný výpadek nahradit posílením dodávek přes Ukrajinu.

Snížení dodávek o 85 procent, kterým vyhrožuje Bělorusku ředitel Gazpromu Alexej Miller, znamená faktické ukončení dodávek. Zbylý plyn poslouží pouze k tomu, aby udržel plynovody v provozu.

Ruská strana tvrdí, že Minsk dluží za dodávky plynu 192 milionů dolarů. Bělorusko tvrdí, že žádný dluh nemá a naopak Rusko dluží peníze jemu za tranzit plynu. Podle Millera to není pravda.

Rozdíl je zřejmě důsledkem letošního zvýšení ceny zemního plynu, které Minsk neuznal. Gazprom uvádí, že Bělorusko mu letos platí 150 dolarů za tisíc krychlový metrů, zatímco v prvním čtvrtletí mělo fakturovanou cenu 169,20 dolaru a ve druhém čtvrtletí 184,80 dolaru za tisíc kubíků. Pokud Minsk závazky nevyrovná, do konce roku může mít podle Gazpromu dluh přes půl miliardy dolarů. Bělorusko i tak platí nižší ceny než ostatní odběratelé.