Maďaři už nelžou – jejich ekonomika je prý před kolapsem

Budapešť – Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že je hospodářství země v horším stavu, než se zdálo, a Maďarsko stojí před ekonomickým kolapsem. Prohlášení ministerského předsedy vyděsilo zahraniční investory i Brusel a forint prudce klesl. Orbán však zároveň oznámil, že vláda připravuje opatření, která mají pád zastavit – reformu daní nebo zmrazení platů ve státní správě.

Po volbách před čtyřmi lety prohlásil tehdejší premiér Gyurcsány, že voličům lhal o hospodářské situaci země. Letos šel předseda vlády vzešlé z nových voleb rovnou s pravdou ven – Maďarsko je na tom hodně špatně. Přispěla k tomu ovšem i Orbánova strana Fidesz, která prosadila referendum, jež zrušilo první Gyurcsányho reformy.

Jak špatná je teď situace v Maďarsku, dobře vědí třeba zaměstnanci továrny Sony ve městě Gödöllö nedaleko Budapešti. Producent blue-ray a DVD přehrávačů na konci letošního roku ukončí výrobu a odejde jinam. „Závod, který dává práci 540 lidem ze dne na den zavře – to je v případě 30tisícového města velká tragédie,“ konstatoval starosta Gödöllö György Gémesi. V celém městě se nemluví takřka o ničem jiném.

Nejenom jim má pomoci nový vládní plán na oživení ekonomiky. Ve státních firmách se bude šetřit, zaměstnancům státní správy zmrazí Maďarsko platy. Banky budou platit mnohem vyšší daně než dosud. „Od bank, které z krize vyšly s vysokými zisky, očekáváme, že teď, když je země v nesnázích, převezmou svůj podíl odpovědnosti,“ řekl Orbán. Sníží se naopak daně pro podnikatele. Lidé potom budou platit rovnou šestnáctiprocentní daň. S prosazením úsporného plánu by Orbán neměl mít problém, jeho strana má v parlamentu výraznou většinu.

Podle ekonomů nejsou ohlášené změny dostatečné, je to pouhý začátek. „Je to správný krok správným směrem, ovšem je to velmi málo na to, aby to opravdu podpořilo růst hospodářství,“ upozornila analytička Citigroup Eszter Gargyánová.

Nejtvrdším oříškem, který teď na Orbána čeká, bude přemluvit banky, aby se podílely na financování maďarského hospodářství. Razantní růst daní může finanční domy spíše znechutit. Pokud ale premiér uspěje, získá díky bankám potřebné peníze do státního rozpočtu.

Továrna Sony v Gödöllö
Zdroj: ČT24