Čínské toyoty začnou znovu sjíždět z výrobních linek

Peking - Největší světová automobilka Toyota Motor dnes zřejmě obnoví výrobu ve své hlavní čínské továrně. Tu musela zastavit kvůli stávce u jejího hlavního dodavatele plastových dílů. Nejde ale zdaleka o jedinou japonskou automobilku, která se potýká se stejnými problémy. Stávkovalo se i v závodě dceřiné společnosti Toyoda Gosei. Zaměstnanci nakonec přistoupili na zvýšení platů o 20 procent. Nejinak je tomu i s Hondou, než aby lidé přišli o práci, přistupují na sebemenší platové zvýhodnění.

Provoz ve stěžejní čínské továrně Toyoty stojí už od pátku. Za rok se v továrně vyrobí na třech montážních linkách 420 tisíc aut. Toyota není jedinou zahraniční společností, která musela kvůli stávkám přerušit výrobu. Obdobné problémy řeší také další japonské automobilky i firmy z Evropy.

Mnoho dělníků v Číně je nespokojených

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Nespokojených se svou nízkou výplatou je v Číně až 130 milionů dělníků. Většinou pocházejí z chudých vnitrozemních oblastí a za prací jezdí do průmyslových center, vzdálených až stovky kilometrů. Jejich nároky na vyšší mzdy v Číně podražují výrobu. Stávky se ale nelíbí vládě, která se za každou cenu v zemi snaží udržet stabilitu. Politici teď proto slibují lepší život i těm nejchudším lidem. Zatím ale zůstává jen u slov.

Vydáno pod