Najít práci? Pro ženy větší oříšek než pro muže

Praha – Nezaměstnaných žen je v Česku výrazně více než nezaměstnaných mužů. Zatímco na konci května bylo bez práce 7,8 procenta mužů, u žen se míra nezaměstnanosti vyšplhala na 9,9 procenta. Vyjádřeno v absolutních číslech tak práci hledalo přes 251 tisíc žen. Těžší pozici na trhu práce přitom nemají pouze ženy s malými dětmi, jak se často traduje, častěji než muži jsou propouštěny i ženy nad 50 let, kterým děti už odrostly.

Před rozhodnutím, zda si pořídit dítě, nebo pokračovat ve slibně nastartované kariéře, stojí většina žen kolem třicítky. I to je jedním z důvodů, proč na mateřskou odchází matky ve stále vyšším věku. Mnoho žen to ale řeší i obráceně, děti si pořídí v mladém věku a kariéru dělají až později. Ani v tomto případě ovšem nemají vyhráno.

„Ženy bývají většinou ty, které bývají propuštěny v první vlně, zřejmě z toho důvodu, že v naší kultuře stále přetrvává paradigma, že muž je živitel rodiny,“ upozornila spoluzakladatelka sdružení PLUS 50 Šárka Mejcharová. A tak na dlažbě končí přednostně i ženy nad 50 let, kterým už děti odrostly. Podle Mejcharové je to velký paradox. „Ženy v tomto věku mají mnoho zkušeností, mohou nabídnout flexibilitu, protože děti už většinou mají z domu, a mají chuť se realizovat,“ dodala.

Rozhovor s Šárkou Mejcharovou a Soňou Hradeckou (zdroj: ČT24)

Přesvědčit zaměstnavatele, že sázka na ženu nemusí být špatnou volbou, se nyní snaží sdružení PLUS 50 ve spolupráci se společností proFem, která se orientuje na další ohroženou skupinu – týrané ženy. Příslušnice něžného pohlaví chtějí vzdělávat, o problematice jejich zaměstnanosti chtějí navíc rozpoutat veřejnou diskusi. „Prostřednictvím veřejné diskuse je možné změnit přístup zaměstnavatelů k této skupině,“ uvedla Mejcharová. „Předmětem projektu je vzdělávání a návrat žen ohrožených domácím násilím a žen starších 50 let na pracovní trh,“ dodala zástupkyně ředitelky proFem Soňa Hradecká.

Evropa už výhody žen objevila

V úsilí o faktické zrovnoprávnění žen na trhu práce by oběma sdružením mohl pomoci také překvapivý zlom, který letos zažívá Evropská unie. Poprvé za desetiletí, kdy se tato data sledují, je v Evropě méně nezaměstnaných žen než mužů. V lednu 2010 bylo bez práce 9,3 procenta žen, zatímco mužů na podpoře zůstávalo 9,7 procenta.

K obratu nahrálo hned několik faktorů. Za prvé hospodářská krize nejvíce dolehla na odvětví jako průmysl nebo stavebnictví, ve kterých se více uplatňují muži. Dalším nezanedbatelným faktorem je také to, že se ženy dožívají vyššího věku než muži, pro zaměstnavatele je zde tedy perspektiva, že kvalifikované zaměstnankyně budou ochotny pracovat déle.

  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1412/141162.jpg
  • Česko je nedílnou součástí Evropské unie. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1748/174702.jpg