Malí akcionáři dávají od ČSA ruce pryč

Praha - Malí akcionáři Českých aerolinií, kterými jsou města Praha a Bratislava a Česká pojišťovna, se odmítli podílet na zvýšení základního kapitálu firmy. Protože stát zvýšil kapitál o 2,5 miliardy korun, podíly malých akcionářů se zmenší. Stát za nové akcie nebude platit aeroliniím další peníze, nýbrž jim odpustí loňskou půjčku od státního podniku Osinek v likvidaci, který pohledávku převedl na stát. Pokud by musela letecká firma půjčku splatit, znamenalo by to pro ni zásadní finanční problémy. Kapitalizaci pohledávky nyní zkoumá Evropská komise pro podezření, že by mohlo jít o nedovolenou státní podporu.

Praha nyní vlastní v ČSA 2,94 procenta, nově bude mít kolem 1,5 procenta. Na udržení stávajícího podílu by muselo město zaplatit za nové akcie kolem 80 milionů korun, což rada města odmítla. Česká pojišťovna drží 4,33 procenta, její podíl se podle údajů Hospodářských novin sníží na 2,26 procenta. Aby si pojišťovna udržela svůj stávající podíl, musela by na účet ČSA převést 119 milionů korun. Podíl Bratislavy je nyní zhruba jednoprocentní, sníží se na půl procenta.

Navýšení základního kapitálu o 2,5 miliardy korun schválila koncem května valná hromada ČSA s tím, že je možné akcionářům upsat nové akcie až do výše tří miliard korun. Nominální hodnota akcie je 5 000 korun. Stát, který má nyní v aeroliniích 91,75 procenta, chce změnou firmě finančně pomoci.

ČSA se loni podobně jako další světové letecké společnosti ocitly nad ekonomickou propastí a hrozilo jim ukončení provozu. Pomohla mimo jiné zmíněná půjčka od Osinku. Ztráta za loňský rok činila 3,7 miliardy korun, na každém cestujícím, který si u nich koupil letenku, aerolinky prodělaly tisíc korun.