Španělský parlament schválil reformy pracovního trhu

Madrid – Poslanci ve Španělsku v dnešním hlasování posvětili vládní návrh na reformu pracovního trhu. Ta má především snížit vysokou nezaměstnanost, která se nyní pohybuje kolem dvaceti procent a pomoci nastartovat celou ekonomiku. Španělsko se tak snaží přesvědčit trhy, že nebude následovat příklad zadluženého Řecka.

Jádrem reforem je snaha motivovat firmy k přijímání zaměstnanců, což by mělo podpořit ekonomiku. Nová opatření mají mimo jiné snížit náklady na propouštění zaměstnanců, které jsou ve Španělsku jedny z nejvyšších ve vyspělých zemích, zjednodušit pracovní smlouvy a podpořit zaměstnávání mladých lidí. Odborářům se ale změny nelíbí a vyzvali ke generální stávce, kterou plánují na 29. září.

Zákonodárci doufají, že se jím díky reformám na trhu práce podaří posílit důvěru investorů a také snížit obří deficit státních financí. Už minulý měsíc schválil parlament rozsáhlý plán rozpočtových úspor v hodnotě patnácti miliard eur.

Podle některých měly škrty přijít dřív, než se španělská ekonomika dostala na dno. Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn ale postup Španělska označil za správný. „Jestliže reformy Španěly přesvědčí, neměly by se ekonomického oživení dotknout,“ tvrdí předseda fondu. Zároveň ovšem varoval, že přílišná snaha o rozpočtové škrty může růst země přibrzdit.

Do nelichotivé společnosti evropských dlužníků se Španělsko dostalo v květnu, kdy agentura Fitch Ratings snížila zemi známku o jeden stupeň na AA plus. Nad Madridem od té doby visí hrozba, že skončí stejně jako Řecko v úvěrové krizi.