Z řeckého Pirea kvůli stávce neodjely stovky turistů

Atény – Na 200 nespokojených pracovníků aténského přístavu Pireus dnes v rámci jednodenní stávky zablokovalo několik trajektů. Na místě tak uvízly stovky turistů. Stávka se koná po výzvě řeckého komunistického odborového syndikátu PAME, který na protest proti úsporným opatřením vlády dnes pořádá také demonstraci v centru Atén. Jde o další ze série protivládních akcí, jejichž cílem je vynutit si zmírnění kroků, které mají dostat Řecko z hlubokých dluhů.

Nejméně pět lodí, které se chystaly vyrazit z Pirea na Kykladské ostrovy, zablokovali stávkující navzdory tomu, že aténský soud jejich akci označil už v úterý večer za nezákonnou a za zneužití pravomocí. Stávkující si za svým postojem nicméně neochvějně stojí. Jeden ze stávkujících řekl řecké televizi Antenna, že cestující jsou obětí vlády.

Stávkující se od časných dopoledních hodin scházejí i na náměstí Svornosti v centru Atén. Právě tam by měla začít plánovaná manifestace. Levicová odborová organizace uspořádala protestní akci pod heslem „Odpovídáme stávkou na zločin porušení našich práv“. Akce je součástí vlny stávek a protestů někdy doprovázených i násilím. Řekové tak dávají najevo nesouhlas se snížením platů ve státním sektoru, škrty v penzích a penzijní reformou. Ke škrtům přikročila socialistická vláda ve snaze dosáhnout na 110miliardovou pomoc eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Dnešní stávka nebude rozhodně poslední, která Řecko kvůli reformám a úsporným opatřením ochromí. Celodenní generální plánují další odborové organizace na příští úterý. 

Opakující se protesty ke zlepšení ekonomické situace v zadlužené zemi nepřispívají. Plánovanou dovolenou už zrušily desetitisíce turistů. To se podepíše na dalším propadu řeckého HDP. Cestovní ruch se na něm totiž podílí 18 procenty. Řecké ministerstvo kultury a cestovního ruchu se snaží propadu v turismu zabránit. Nabízí proto peněžní kompenzaci neočekávaných nákladů každému turistovi, který v zemi kvůli stávce, ale třeba i popelu z islandské sopky uvízne.

Řecký přístav Pireus ochromila stávka.
Zdroj: ČT24/Petros Giannakouris