Investoři pozor! Eurozóna už se nechová jako celek

Brusel – Eurozóna už není jednotný celek. Investoři by podle stratéga finanční skupiny Citigroup Jonathana Stubbse měli k jednotlivým státům přistupovat zcela rozdílně. Každý člen skupiny totiž nese rozdílné riziko. Podle Stubbse se především jihoevropským státům povede daleko hůře než státům severoevropským a není to podle něj otázka pouze pár nadcházejících měsíců. Severoevropské země platící eurem přitom podle něj mohou z problémů jihu paradoxně vytěžit.

Problémy Řecka a v současnosti i Španělska a Portugalska nejspíš podle Citigroup povede k tomu, že Evropská centrální banka bude úrokové sazby nadále držet na rekordně nízkých úrovních, čehož budou moci některé země využívat.

Pozor na jižní země, sever je jistější

Stratég finanční skupiny Citigroup Jonathan Stubbs

„Je důležité, aby si investoři na celém světě uvědomili, že Evropa je region, kde jedna velikost nesedí všem. Naši ekonomové očekávají, že jihu Evropy se nadále povede hůře ve srovnání se severem, což platí nejen pro následující čtvrtletí, ale i roky.“

Není to poprvé, co Citigroup upozorňuje na problémy eurozóny. Již v dubnu společnost uvedla, že evropskou jednotnou měnu zachrání jen vznik Spojených států evropských. Tím mají ekonomové na mysli především plnou rozpočtovou a politickou integraci jednotlivých členských států. „Máme obavy, že bez připravenosti hlavních unijních zemí, zejména Německa, vydat se tímto směrem, bude euro jako jednotná a stále se rozšiřující měna zatraceno,“ uvádí Citigroup ve své analýze.