Asijští milionáři už předstihli ty evropské

Londýn – Asijským dolarovým milionářům už se daří lépe než těm evropským. Podle nové analýzy Merrill Lynch Wealth Management/Capgemini v posledním roce jejich majetek poprvé přesáhl výši majetku evropských boháčů. Podle britského ekonomického listu Financial Times je to však i zásluha lepšího stavu akciových trhů v Hongkongu, Indii a Číně.

Asijští milionáři celkem drží 9,7 bilionu dolarů

Analýza se zaměřila na majetek lidí, kteří vlastní alespoň jeden milion dolarů. V Evropě bylo takových lidí na konci loňského roku zhruba tři miliony, což je přibližně stejné jako v oblasti Asie a Tichomoří. Celková výše majetku boháčů v Asii však dosáhla 9,7 bilionu dolarů (tedy asi 204 bilionů korun), zatímco v Evropě se toto číslo vyšplhalo pouze na 9,5 bilionu dolarů (tedy necelých 200 bilionů korun).

Šéf oddělení Merrill Lynch Wealth Management v Británii a Irsku Nick Tucker

„Není to ale žádná bublina. Z hlediska výskytu bohatých jednotlivců Asie dostihla Evropu.“

Milionářem je podle průzkumu člověk, jehož čistý finanční majetek dosahuje alespoň jednoho milionu dolarů (tedy 21 milionů korun). Nemovitost, která mu slouží jako primární bydlení, se však nepočítá.

Nárůstu počtu bohatých klientů si všimly i samotné banky. Řada z nich proto v posledních letech expanduje hlavně v jihovýchodní Asii, kam někdy přesouvají i celé týmy. Klíčové zaměstnance posílají zakládat nové pobočky například do Singapuru či Hongkongu.