Cestovní ruch obohacuje státní kasu o 100 miliard ročně

Praha – Cestovní ruch přináší české státní kase důležité výnosy. Podle nejnovější analýzy společnosti KPMG, kterou dnes představilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), každý rok cestovní ruch rozpočtu pomáhá stovkou miliard korun. Studie se zabývá obdobím mezi lety 2006 a 2008. Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška uvedl, že má studie poukázat na důležitost turistiky. Mluvil také o tom, že si odvětví zaslouží zpětnou podporu za hodnoty, které pro stát vytváří.

Obor podle Vondrušky zažívá nelehké období

Nejvíce se státní kasa obohacuje prostřednictvím daně z přidané hodnoty a z odvodů na sociální pojištění. Odtud státu přijdou dvě třetiny veškerých příjmů. Přes význam turistiky pro hospodářství není podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky situace odvětví v Česku jednoduchá. „Od roku 2006 zažívá obor nelehké období,“ řekl na dnešní tiskové konferenci šéf MMR.

Telefonát Rostislava Vondrušky (zdroj: ČT24)

Cestovní ruch trápí krize. Loni v Česku ubylo dva a půl milionu turistů a klesly i příjmy tuzemských cestovních kanceláří. Klesl i počet přenocování turistů, a to o 2,5 milionu na 36,7 milionu. A snížil se i počet ubytovacích zařízení, meziročně o 148, v roce 2008 však přibylo téměř devět stovek pokojů ve vícehvězdičkových hotelích. Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory pokles počtu přenocování i turistů nepředstavuje tragédii. Přibývá totiž nejkvalitnějších ubytovacích kapacit na úkor levného ubytování, což podle něj znamená příklon od kvantity ke kvalitě.  

Studie společnosti KPMG sledovala tuzemský cestovní ruch v letech 2006 až 2008. Během loňského „krizového“ roku ale příjmy státu klesly. Konkrétní čísla nejsou známa, první odhady však uvádějí, že kasa přišla zhruba o deset procent.

Češi by ekonomice měli pomoct domácí dovolenou

Domácí cestovní ruch roste podle Pikory meziročně v průměru o 5,5 procenta. Pro ekonomiku by podle něj bylo příznivější, kdyby lidé více cestovali po Česku a nejezdili tolik do zahraničí. „Turisté nemusí promazávat kolečka cizích ekonomik, mohou promazávat svými útratami domácí ekonomiku,“ řekl na tiskové konferenci Pikora.

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška

„Analýza jasně prokázala obrovský význam cestovního ruchu pro státní kasu. Je proto velmi důležité zajistit tomuto oboru systematickou státní podporu a přijmout zákon o cestovním ruchu, který připravuje MMR.“

„Je připraven věcný záměr zákona, to znamená, že jsou připraveny texty odsouhlasené asociacemi a vyjadřují jejich zájmy. […] Zákon má ambici pozvednout prestiž cestovního ruchu, což by mělo pomoci lidem, kteří v něm podnikají nebo jsou v něm zaměstnaní.“

Nový zákon má zajistit návratnost peněz do cestovního ruchu a zvýšit tak snahu podnikatelů i obcí o jeho rozvoj. Příjmy z turistiky totiž kvůli krizi stále klesají.