Čechů s více jak milionem dolarů na kontě ubylo

Praha - Čechů, kteří mají majetek ve výši jednoho milionu dolarů (zhruba 21 milionů korun), loni opět ubylo. Podle odhadu Merril Lynch-Capgemini jejich počet klesl na 12 600 lidí. V porovnání s rokem 2007 je propad ještě vyšší, tehdy v České republice žilo 16 700 lidí s tak vysokým majetkem. Podle odborníků nestojí za úbytkem dolarových miliardářů ani tak to, že zchudli, spíše za tím stojí výkyvy v měnovém kurzu.

Zatímco v Česku dolarových milionářů ubývá, ve světě je trend přesně opačný. V loňském roce jich na světě bylo přes deset milionů, tedy o šestinu více než v předchozím roce.

„Odhadovaný počet osob s majetkem nad jeden milion dolarů v České republice loni poklesl o necelá dvě procenta,“ řekl zpravodajskému serveru Týden.cz šéf finančních služeb Capgemini Jiří Briford. Důvodem snížení počtu bohatých Čechů může být fakt, že loni byl kurz dolaru 19 korun, zatímco letos to bylo kolem 21 korun. Evidovaní lidé tak museli vlastnit majetek a finance v hodnotě 21 milionů korun.

Česko stejně jako další středo a východoevropské státy v porovnání s hlavními regiony světové ekonomiky je v celosvětovém počtu dolarových milionářů zastoupena jen nepatrně.