O zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám rozhodne až nová vláda

Praha – Úřednická vláda, která je od pátku v demisi, už nebude rozhodovat o zvýšení státních plateb za zdravotní pojištěnce. To by rozpočet zatížilo dalšími asi 3,2 miliardami korun. Podle premiéra Jana Fischera, ale nelze tuto otázku vytrhnout z celkové diskuse o přípravě státního rozpočtu na příští rok. Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové hrozí při nezvýšení plateb některým pojišťovnám problémy s placením zdravotní péče.

Podle představ Juráskové měla platba stoupnout o 44 korun na 767 korun měsíčně, takže by tímto způsobem stát za rok do zdravotnictví poslal přes 55 miliard, tedy právě o 3,2 miliardy víc než letos.

Požadavek ministryně podporovali lékaři i zdravotní pojišťovny. Premiér a také ministr financí Eduard Janota ale dávali dosud najevo opačný názor. Fischer dnes zdůraznil, že debata nad tématem byla velmi obtížná. Kabinet si je podle něj vědom toho, že pokud se nová vláda rozhodne platby zvýšit, ocitne se v časovém skluzu.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Možná nebudou peníze na léky

Jurásková při předkládání materiálu upozornila, že bez zvýšení plateb státu za více než šest milionů státních pojištěnců, tedy dětí, důchodců či nezaměstnaných, se dostanou VZP a některé menší pojišťovny už v polovině roku 2011 do dluhů a nebudou mít dost peněz na zaplacení stejně kvalitní péče jako letos. Příští rok bude mít zdravotní pojištění schodek osm až deset miliard, a kvůli tomu hrozí třeba odkládání plánovaných operací a omezování hrazení léků.

Zdravotní pojišťovny dostávají za zaměstnance měsíčně v průměru 2 700 korun, podnikatelé platí necelých 1 300 korun, osoby bez zdanitelných příjmů 1 080 korun a stát dává za své pojištěnce 723 korun. Stát platí za 58 procent lidí, kteří však čerpají 80 procent péče. Podíl plateb státu v celkových příjmech zdravotních pojišťoven tvoří jen 22 procent.