Ministerstvo nás v ekologickém tendru diskriminuje, stěžuje si PPF

Praha - Ministerstvo financí prý diskriminuje konsorcium v čele s finanční skupinou PPF v tendru na obří zakázku k odstranění starých ekologických škod. PPF si na to stěžuje v dopise, který poslala ministrovi financí Eduardu Janotovi. Samotné ministerstvo ale jakoukoli diskriminaci účastníků soutěže jednoznačně odmítá.

Ministerstvo už jednou konsorcium PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ a Dekonta ze soutěže vyřadilo. PPF ale uspěla u antimonopolního úřadu, který ji vrátil do hry. „Jsme ve hře, jsme účastníky výběrového řízení, ale diskriminaci na sobě cítíme,“ vysvětlil mluvčí společnosti PPF Alexej Bechtin.

„Kromě porušení zásady rovného zacházení se podle našeho názoru poradce zadavatele a zvláštní komise dopouštějí vůči sdružení také porušení zásady zákazu diskriminace,“ uvádí PPF v dopisu. Akcionář PPF Jiří Šmejc k tomu dodal, že MF dosud konsorcium v čele s PPF nevyzvalo k podání nabídky a neotevřelo dataroom, kde jsou k dispozici podrobnější údaje o zakázce. „Tento postup považuji za šikanózní, naznačuje odlišný přístup ministerstva k nám než k jiným účastníkům, že nám věnuje 'větší péči',“ uvedl Šmejc.

Rozhovor s Alexejem Bechtinem (zdroj: ČT24)

Proč si PPF stěžuje?

„Zkoumání kvalifikačních předpokladů účastníků trvá velmi rozdílnou dobu u našich konkurentů a u nás. To je věc, která trvá už 14 měsíců. Druhý důvod je takový, že zřejmě tyto připomínky vznikají na základě podnětů od našich konkurentů. Ty podněty jsou formulovány takovým způsobem, že ukazují na zřejmý únik informací z komise, a to se nám nelíbí,“ řekl České televizi Alexej Bechtin.

Se všemi zacházíme rovně, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo financí ale trvá na tom, že se všemi uchazeči o zakázku zachází rovně a nediskriminačně. „Přístup do dataroom byl všem uchazečům uzavřen v říjnu 2009 z důvodu zrušení rozhodnutí o vyřazení sdružení PPF Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Ministerstvo financí neumožní opětovný přístup do dataroom žádnému z uchazečů do doby definitivního rozhodnutí o další účasti sdružení PPF,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Nabídky do výběrového řízení na obří ekologickou zakázku mohou firmy podávat do 7. prosince. Ministerstvo vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit státní kasu o desítky miliard korun. Ministerstvo financí ovšem na pokračování tendru trvá s tím, že pokud by se soutěž předčasně zrušila, hrozily by arbitrážní žaloby od uchazečů.

Těch se do tendru přihlásilo šest, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Jeden z vyřazených bylo i konsorcium v čele s firmou PPF Advisory, které později uspělo právě u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Mezi dalšími uchazeči jsou Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Minulý týden se lídři ODS, TOP 09 a VV domluvili, že požádají ministra financí Eduarda Janotu, aby jim dal písemné potvrzení, že pokud soutěž skončí bez vítěze, nebude to znamenat podnět k arbitráži. O tendru bude nový kabinet rozhodovat v první polovině prosince.

Znečištěný vodní tok
Zdroj: ČT24