Řekové se opět bouřili proti úsporným reformám

Atény - Celodenní generální stávka na protest proti vládní penzijní a pracovněprávní reformě dnes znovu ochromila Řecko. Šlo o pokračování série protestních akcí, které u odborářů vyvolává snaha vlády prosadit úsporná opatření. Řecká pořádková policie dokonce rozháněla slzným plynem výtržníky z řad demonstrantů v centru hlavního města, přičemž sedm policistů bylo lehce zraněno. Do stávky se zapojil veřejný i soukromý sektor, včetně dopravní obsluhy. Nejvíce přitom byla zasažena vnitrostátní letecká doprava.

Do stávky se zapojili zaměstnanci dopravy, soukromých společností i státní zaměstnanci. Protestují také pracovníci pošt, elektráren, novináři, soukromí lékaři nebo zubaři. V nemocnicích je proto v provozu jen pohotovost. Do středečního rána chtějí stávkovat novináři, tištěná média proto nevyjdou ani ve středu. Přerušeno bylo veškeré zpravodajské vysílání. Stávkují také státní obhájci, a to až do 7. července. Podporu stávce vyjádřili také obchodníci a řemeslníci, obchody však dnes v Aténách zůstaly otevřené.

Centrem Atén prošla až protestní demonstrace, která se zůčastnilo kolem 16 tisíc lidí. Během pochodu i došlo ke střetům s policií. Řecká pořádková policie zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří nejen na ně házeli během pochodu Aténami kamení, klacky a lahve. Sedm policistů utrpělo při střetech lehčí zranění. Výtržníci přitom způsobili hmotné škody na několika bankovních budovách a výlohách několika obchodů. Muži zákona zatkli třináct demonstrantů. V odpoledních hodinách již ovšem panoval v ulicích Atén klid.

Z Pirea turisté odjížděli s potížemi

Velmi napjatá situace vládla v přístavu Pireus nedaleko Atén, kde se několik set komunistických odborářů pokusilo zabránit turistům a místním lidem v cestě k ostrovům v Egejském moři. Některým lodím se ráno podařilo odplout, všichni cestující se však nestihli nalodit. Přístav před možnou blokádou chrání pobřežní stráž.

Na dnešní den vyhlásily stávku dva ze 14 námořních oborů, nicméně podle pondělního rozhodnutí místní prokuratury je jejich stávka nezákonná. Řecký ministr vnitra uvedl, že tentokrát by v Pireu nemělo dojít k chaosu a vláda zajistí normální chod přístavu ve spolupráci s námořní policií. Na řecké ostrovy má dnes z přístavu vyplout 22 lodí.

Podle agentury AFP byl dnes zasažen především vnitrostátní letecký provoz. Zrušeno bylo pět desítek, podle agentury AP až sto letů z pevninského Řecka na jeho ostrovy. Mezinárodních letů se protesty nedotkly, letoví kontroloři nechtěli stávkou zasáhnout turistický ruch.

„Určitě nepojedou po celé zemi vlaky. Mezinárodní linky ale zatím přilétají či odlétají podle letových plánů. Určité omezení funguje na vnitrostátních letech,“ uvedl Pavel Pešek z konzulárního úseku velvyslanectví ČR v Aténách. V hlavním městě má být podle Soni Dorňákové Stamu jen částečně omezený provoz MHD, navíc nebude jezdit příměstský vlak. Stávka má zasáhnout také druhé největší město Soluň. AFP informovala, že dnes ráno tam metro a autobusy jezdily normálně, narušena byla železniční doprava.

Odškodnění turistů za komplikace při cestě z Řecka? Zatím jen sliby

Do Řecka přitom v těchto dnech plánují cestu stovky Čechů, odhaduje Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří. Podle jeho odhadu má zemi oproti minulému roku navštívit 300 tisíc českých turistů, což je o 100 tisíc méně než loni.

Řecká vláda nedávno slíbila, že cizincům, kterým protesty naruší dovolenou, vyplatí kompenzaci. Ministr kultury a cestovního ruchu Pavlos Geraulanos však konečné znění zákona o odškodnění turistů zatím připravuje a příští týden má jít do parlamentu. Podle tiskového mluvčího ministerstva se však dosud žádnému turistovi nestalo, že by se nemohl dostat do své domoviny.

Odboráři jsou nespokojeni mimo jiné s představou zvýšení minimálního věku pro předčasný odchod do důchodu na 60 let či snížení penze na 65 procent původní mzdy. Nesouhlasí také s návrhy na snadnější propouštění zaměstnanců, což má podle vlády přispět k větší flexibilitě pracovního trhu. Řecký kabinet je pod tlakem ostatních zemí eurozóny i Mezinárodního měnového fondu, které pomoc při zvládnutí kritického řeckého zadlužení podmiňují razantními úspornými kroky samotných Řeků.

Angela Merkelová, německá kancléřka:

„Není to návod, jak řešit podobné krize v budoucnu. Ale v současné době nevidím jinou možnost, jak zachránit euro.“

Situaci v Řecku pečlivě sledují i finanční trhy, které se obávají, že možné sociální nepokoje by mohly ohrozit zavádění opatření na snížení rozpočtového schodku. Atény slíbily snížit rozpočtový schodek na 8,1 procenta hrubého domácího produktu v letošním roce. Do roku 2014 by se pak měl deficit dostat pod hranici tří procent HDP.

  • Přístav Pireus zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1593/159268.jpg
  • Aténské letiště autor: ČT24, zdroj: www.aia.gr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/591/59082.jpg
  • Zakynthos zdroj: flickr.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101155.jpg