Akcionáři ČEZu si rozdělí 28,5 miliardy

Praha – Elektrárenská společnost ČEZ bude letos vyplácet dividendy v celkové výši 28,5 miliardy korun. Dnes tak rozhodla valná hromada společnosti, potvrdila tím návrh představenstva. Taková suma není žádným překvapením. ČEZ by mohl rozdělit i větší sumu, letos má ale vyšší investiční výdaje spojené s přestavbou jeho uhelných elektráren, říká analytik společnosti Atlantik Petr Novák. Zhruba 70 procent hlasovacích práv v energetickém gigantu kontroluje stát, který tak získá skoro 20 miliard korun. Příjem státu se pak ještě zvedne o daň z vyplacených dividend. Podle mluvčí společnosti Evy Novákové si tak státní kasa přijde na více než 21 miliard.

Akcionáři dostanou polovinu loňského zisku

Na jednu akci připadá před zdaněním dividenda 53 korun. Částka určená na výplatu dividend představuje přibližně 55 procent z konsolidovaného zisku po zdanění za rok 2009, ten tedy činil 45,5 miliardy korun.

Zbytek, tedy nerozdělený zisk z loňského roku, půjde na odměny členů představenstva a dozorčí rady a část poputuje do nerozděleného zisku minulých let. Na odměny tedy padne 25,5 milionu korun, do nerozděleného zisku si ČEZ připíše 16,9 miliardy.

Stát peníze, které od ČEZu získá, podle dřívějších vyjádření ministra financí v demisi Eduarda Janoty připíše na takzvaný privatizační účet. Z něho se financuje odstraňování ekologických škod a dopravní infrastruktura. Vytváří se v něm také rezerva na penzijní reformu.

Stát získal změnou stanov ČEZ větší vliv na zakázky firmy

Předseda dozorčí rady ČEZu Martin Kocourek

„Dozorčí rada bude mít příležitost sledovat proces výstavby Temelína od samého začátku. Dřív to bylo tak, že dozorčí rada v podstatě měla pravomoc schvalovat až konečný výsledek těch výběrových řízení. Nyní bude schvalovat v podstatě i začátek.“

Stát dnes také získal větší kontrolu nad velkými zakázkami, které společnost vypisuje. Dnešní řádná valná hromada firmy totiž odsouhlasila změnu stanov společnosti, které nově umožní dozorčí radě udělovat představenstvu souhlas s předkládáním zadávací dokumentace u zakázek vyšších, než je třetina vlastního kapitálu firmy. Takové jsou však naprosto výjimečné. Představenstvo bude také nově potřebovat souhlas státu například pro ustanovení do funkce generálního ředitele, při uzavírání dalších manažerských smluv nebo pokud bude chtít odměnit přední manažery.

Někteří změnu stanov nazývají zákonem Temelín. ČEZ totiž aktuálně připravuje tendr na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín v hodnotě kolem 500 miliard korun. Dozorčí rada tak bude od začátku schvalovat i zadávací dokumentaci k výběrovému řízení. Ta se teprve dokončuje.

„Během léta ČEZ dokončí přípravu zadávací dokumentace, kterou pak musí schválit dozorčí rada. Budou osloveni tři uchazeči, aby podali nabídky. Mají přijít na jaře příštího roku a zhruba na jaře roku 2012, tedy za rok a půl, by měla být hotová smlouva s finálním dodavatelem,“ říká zmocněnec vlády pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. Zatím se o dostavbu dvou jaderných bloků uchází francouzská Areva, konsorcium společností Westinghouse a rusko-české konsorcium vedené Atomstrojexportem.

Generální ředitel ČEZu Martin Roman

„Vedení ČEZu nemá se změnou stanov vůbec žádný problém. Tak důležitá věc, jako jsou zadávací podmínky na tendr na dostavbu Temelína, bychom každopádně s dozorčí radou projednávali, i kdyby ta změna stanov nebyla.“

Temelín
Zdroj: ČT24