Sbohem lednice a mrazáky třídy B

Praha – České obchody nesmějí ode dneška nabízet chladničky a mrazničky energetické třídy B a horší. S ohledem na ekologii to nařídila Evropská unie. Při koupi nejúspornějších ledniček a mrazáků sice musí spotřebitel sáhnout o pár tisícovek hlouběji do kapsy, o to víc ale ušetří na jejich provozu. Obchodníci tvrdí, že se jich zákaz prodeje spotřebičů nižších tříd nijak zásadně nedotkne, v poslední době jich měli v nabídce minimum, protože zákazníci dávali přednost úspornějším výrobkům kategorie A.

„K 1. červenci vstupuje v platnost další fáze evropské legislativy, která zakazuje prodej chladniček, mrazniček a jejich kombinací v energetické třídě B a horší. Na trhu tak budou pouze chladničky a mrazničky v energetických třídách A, A+ a A++,“ informoval ředitel Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn) Juraj Krivošík. Zákaz spotřebičů nižších energetických tříd bude mít podle něj pozitivní dopad v podobě úspor elektrické energie.

Někde se nedaly neúsporné třídy koupit ani před zákazem

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

„Chladničky a mrazničky energetické třídy B ve standardní nabídce nemáme, protože by je nikdo ani nekupoval,“ uvedl mluvčí sítě elektroprodejen Euronics Bohuslav Komín. Zákazníci podle něj v době rostoucích cen energií raději pořizují domácí spotřebiče s nižší spotřebou elektřiny.

Jinde ale zejména béčkové spotřebiče vedli. Třeba společnost Datart ve svém internetovém obchodě nabízela ještě počátkem tohoto týdne dvě malé chladničky energetické třídy B, ostatní produkty už ale patřily do kategorie A. Méně úsporné lednic inzerovaly také internetové obchody Nákupní dům.cz a Obchodní-dům.cz.

Vybírat se bude podle plusek

Od dnešního dne se musí zákazníci při výběru lednice či mrazáku orientovat jen podle počtu plusů za písmenem A. Zatím se budou znaménka uvádět maximálně dvě, přičemž pouze A bude signalizovat nejméně úsporný spotřebič, A++ naopak energeticky nejúspornější spotřebič. „V roce 2011 bude zavedena i energetická třída A+++. Koncept energetického štítkování bude Evropskou komisí opět přehodnocen v roce 2014,“ dodal Krivošík.

Další změny ve štítkování ovšem spotřebitele čekají už od 1. července 2012, kdy unie omezí prodej spotřebičů třídy A, z nichž zůstanou v prodeji jen ty nejúčinnější.

Energetický štítek představuje ekonomicky a organizačně nepříliš nákladný způsob, jak přimět občany k šetření energií. Pro spotřebitele je navíc snadno pochopitelný. Štítek ukazuje základní údaje o spotřebě energie, účinnosti a hlučnosti spotřebiče. Od roku 2001 jím musí výrobci povinně označovat pračky a sušičky, lednice, mrazáky, myčky nádobí, elektrické trouby a ohřívače, žárovky a úsporné zářivky a klimatizační jednotky.