Zdražování v eurozóně ubralo na síle

Brusel – Inflace v eurozóně v červnu podle dnešního rychlého odhadu Evropského statistického úřadu mírně přibrzdila. Spotřebitelské ceny rostly pouze o 1,4 procenta, zatímco v květnu to bylo o 1,6 procenta. Inflace se tak vrátila na březnovou úroveň. Prvotní rychlý odhad Eurostatu obvykle bývá velmi přesný, jen málokdy se od něj konečný výsledek liší o více než 0,1 procenta.

Inflaci v eurozóně zůstává na nízkých hodnotách. Podle šéfa Evropské centrální banky Jeana Clauda Tricheta se bude při zemi držet i v následujících měsících. Netlačí na ni růst cen ropy, i nezaměstnanost zůstává vysoká, což udržuje na nízkých hodnotách spotřebitelskou poptávku. Potenciál pro mírný růst inflace tak lze spatřovat pouze v mezinárodním obchodě, případně v cenách energií. „Na růst spotřebitelských cen působí znehodnocující euro, protože zvyšuje ceny dováženého zboží,“ podotkl analytik společnosti Fio Robin Koklar.

Dnes zveřejněná data jsou v souladu s projekcí vývoje inflace, kterou připravuje Evropská centrální banka. Podle odhadů by se inflace v eurozóně v roce 2010 měla držet mezi 1,4 a 1,6 procenta. Pro příští rok se pak očekává růst ke 2 procentům.