Bod zvratu: Sněmovna USA schválila novou regulaci finančního sektoru

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů v noci na dnešek po zhruba ročním vyjednávání schválila největší změnu regulace finančního sektoru za poslední desítky let. Souhlas ještě musí připojit Senát, ten ale o návrhu pravděpodobně nebude hlasovat dříve než v polovině července. Reforma se dotkne především bank a například ovlivní způsob, jakým funguje Wall Street. Finanční domy tak budou pod větším dohledem a úřady budou moci ovlivnit i míru rizika, jakou banky podstupují při obchodování a investicích.

Hlasování, při němž byl návrh přijat jasnou většinou, je tak považováno za velké vítězství prezidenta Baracka Obamy. Podle Obamy se díky návrhu stane americký finanční systém čitelnější a na denní světlo se dostanou i ty transakce, které se v minulosti vyhýbaly jakékoliv kontrole. Díky přísnější regulaci navíc vznikne dozorový orgán, který bude dohlížet na trh hypoték a kreditních karet.

Lobbistům se ale podařilo zpočátku velmi tvrdé ostří návrhů zbrousit.
K výraznému změkčení došlo například u původního záměru oddělit komerční a investiční bankovnictví, úplně například vypadla bankovní daň.

Barack Obama

„Byl to dlouhý boj proti obráncům Wall Streetu. Ale tato volba znamená vítězství pro každého Američana, který byl zasažen nezodpovědností bank, která vedla ke ztrátě milionů pracovních míst a bilionů dolarů.“

Úprava zákona také zajistí, že vláda bude mít lepší možnosti v situacích, kdy bude nutné vypořádat se s krachujícími bankami a finančními institucemi. Zákon rovněž posiluje ochranu spotřebitele. „Chceme prodloužení dávek v nezaměstnanosti pro ty, kteří neztratili práci vlastní vinou. Chceme pomoci malým obchodníkům získávat půjčky, které potřebují, aby zachovali provoz,“ řekl k nové normě americký prezident.


„Dá se očekávat, že vyšší ochrana spotřebitelů tam rozhodně bude, ale nemám velké iluze o tom, že by banky nechaly náklady spojené s touto změnou na sobě, a dá se tedy očekávat určité zdražení bankovních služeb,“ vysvětlil Petr Žabža ze společnosti Patria.

Američtí analytici jsou si téměř jistí, že návrh projde i Senátem. Smyslem hlubokých reforem je zabránit opakování finanční krize let 2007 až 2009. Krize stáhla ekonomiku do recese a ve Spojených státech způsobila nejhlubší hospodářskou krizi od 30. let minulého století. Důsledky nicméně pocítil celý svět.

Vydáno pod