270 tisíc toyot zřejmě zamíří do servisu, na vině vadný motor

Tokio - Problémy japonské automobilky Toyota nekončí. Firma uvedla, že až 270 tisíc jejích aut prodaných po celém světě může mít problémy s motorem. A to včetně luxusních sedanů Lexus. Automobilka zvažuje, jaká přijme opatření. V Japonsku si už na problémy stěžovalo přes 200 zákazníků. Nedávno přitom firma svolávala k opravě miliony aut kvůli jejich možnému nechtěnému zrychlování a dalším defektům.

Podle nejprodávanějšího japonského deníku Jomiuri šimbun bude Toyota v pondělí o případném svolávání vozů k opravě informovat japonské ministerstvo dopravy. List ale neuvedl, odkud informaci získal.

Automobilka zatím svolávací akci nepotvrdila

Podnik nyní posuzuje situaci a zvažuje možnosti, oznámil po zprávě z médií tiskový mluvčí automobilky. Odmítl ale potvrdit, že se uvažuje i o svolání aut k opravám. Potíže jsou s motory, které se za chodu můžou zastavit. Z 270 tisíc problémových aut jich podnik zhruba 180 tisíc prodal v zahraničí a zbytek v Japonsku. Vedle sedmi modelů sedanu Lexus se problém týká i modelu Crown.

Toyota obdržela v Japonsku na vadné motory kolem 200 stížností. Někteří řidiči firmě oznámili, že motor vydává divný hluk. Mluvčí dodal, že v souvislosti s vadnými motory nejsou hlášeny žádné nehody.

Automobilka navíc o víkendu oznámila, že ve Spojených státech svolá kvůli možnému prosakování paliva k opravě hybridní vozy Lexus HS250h a dočasně zastaví jejich prodej. Opatření se týkají zhruba 17 tisíc automobilů vyrobených pro americký trh.

Přitom kvůli problémům s nechtěným zrychlováním byla Toyota nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů automobilů. Automobilka před časem souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů (zhruba 340 milionů korun), kterou firmě vyměřily úřady ve Spojených státech kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály.

Toyota si svoji vedoucí pozici na trhu vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Rozsáhlá svolávání automobilů k opravě však mají negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.