Komerční banky dluží ECB rekordních 910 miliard eur

Frankfurt - Komerční banky si od Evropské centrální banky (ECB) půjčily již rekordní částku. Objem úvěrů, které ECB poskytla, se totiž ve středu vyšplhal na nové maximum a vůbec poprvé v historii překročil částku 900 miliard eur. Finanční domy dlužily bance zhruba 910,4 miliardy eur (asi 23,4 bilionu korun). Za tímto trendem stojí podle části analytiků fakt, že na dnešek připadá splatnost ročních úvěrů v objemu 442 miliard eur. Část bank si tak půjčila víc peněz než obvykle, aby si zvýšila likviditu.

Jen ve středu se objem poskytnutých úvěrů zvýšil zhruba o 31 miliard eur. Banky pak během dneška obdrží tříměsíční úvěry za 131,9 miliardy eur a zároveň mají šanci požádat ECB o šestidenní úvěry v neomezeném objemu. Banka z toho důvodu na dnešek vyhlásila speciální tendr, který má pomoci bankám překlenout období do další týdenní aukce. Úvěry za celkem 442 miliard eur ECB loni bankám poskytla jako injekci v době krize finančního sektoru.

Investoři se bojí návratu problémů s úvěrováním

V současnosti ale investoři sledují dění na měnových trzích v eurozóně obzvlášť pozorně. Panují u nich obavy, že až banky splatí speciální roční úvěry, na trh se vrátí problémy s úvěrováním a likvidita klesne na nepřijatelnou úroveň. Právě tento problém v roce 2008 prohloubil finanční krizi, když si banky přestaly půjčovat mezi sebou.

I když likvidita je před splátkou ročních nouzových úvěrů za téměř půl bilionu eur relativně uvolněná, jednodenní úrokové sazby se skokově zvýšily. Část trhu má totiž obavy, že se sníží nabídka úvěrů.

Ve středu se navíc prudce zvýšila klíčová mezibankovní sazba Eonia na 0,542 z předchozích 0,325 procenta. Dostala se tak nejvýše od poloviny června. Sazba Eonia se určuje elektronicky jako vážený průměr všech jednodenních zápůjčních transakcí na mezibankovním trhu eurozóny. Zřetel se bere jen na vybrané banky, zpravidla ty, které obchodují ve vyšší míře.