Umožnit v EU řízený státní bankrot je složité, ne však vyloučené

Berlín – Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn připustil, že je možné navrhnout mechanismus, který by umožnil řízený bankrot některé z členských zemí eurozóny. Velkým dluhovým potížím v poslední době čelí Řecko, státnímu bankrotu se však díky štědré pomoci Mezinárodního měnového fondu a ostatních zemí eurozóny zatím podařilo zabránit. Budoucnost Řecka nyní závisí na tom, jak moc budou jeho vláda a obyvatelé ochotni utahovat opasky.

Možnost řízeného bankrotu už nastínil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Ministr financí Wolfgang Schäuble se domnívá, že je to nezbytné, a proto vyžaduje postup, který by upravoval řízený bankrot,“ uvedl Rehn v rozhovoru pro německý list Handelsblatt. „Aby to ale bylo možné, musela by EU změnit Lisabonskou smlouvu, což, jak víme, je velmi obtížné,“ podotkl. Změna Lisabonské smlouvy by byla náročná a zřejmě zdlouhavá, protože ji musí schválit všichni členové Evropské unie. „Členské státy se musí samy rozhodnout, zda budou přesto riskovat nový zásah do smlouvy,“ dodal.

Rehn sám proti vytvoření mechanismu státního bankrotu není, i když podotýká, že iniciativa v tomto bodě nemůže vycházet od něj. „Nejprve se zaměřím na reformy, které jsou možné, aniž by se měnila smlouva,“ shledal.

Dluhová krize, která krom Řecka ohrožuje také Španělsko či Portugalsko, je nejtěžší zkouškou v historii eurozóny. Podle některých ekonomů může dokonce vyústit v krach evropské měnové unie. Krachu eura se obává i německá kancléřka Angela Merkelová, která podotýká, že k jeho záchraně je třeba zavést novou kulturu stability. „Pokud zkrachuje euro, zkrachuje Evropa,“ varovala před časem kancléřka.

Vydáno pod