Internetový obchod připravoval lidi o peníze a zřejmě i citlivá data

Praha - Sdružení obrany spotřebitelů varuje před internetovým obchodem se spotřební elektronikou Tech-shop.cz, který zákazníkům nedodal objednané zboží. Cílem obchodu podle sdružení zřejmě nebylo finanční obohacení, podvodníci se spíše snažili dostat ze zákazníků citlivé osobní údaje. Nyní už obchod na svých stránkách žádné zboží nenabízí, web ale stále zůstává v provozu.

„Na SOS se obrátily desítky lidí, kteří si stěžují na podvodné praktiky internetového obchodu s elektronikou Tech-shop.cz. Ten nabízí podezřele levné zboží, které však zákazníkům nedodává a sbírá citlivé osobní údaje poškozených,“ varoval mluvčí sdružení Jan Votočka.

Provozovatel tohoto internetového obchodu se podle Votočky zřejmě nesnažil finančně obohatit, ale spíše ho zajímaly osobní údaje o podvedených zákaznících. „V současné chvíli sice daný obchod již nic nenabízí, ale SOS přesto nabádá veřejnost k opatrnosti, neboť je pravděpodobné, že tento případ nebude ojedinělý,“ podotkl Votočka.

Podvodný web se tvářil jako certifikovaný prodejce

Sdružení zároveň upozornilo, že majitel obchodu Tech-shop.cz zneužil logo, které sdružení uděluje certifikovaným internetovým prodejcům, aby tak zvýšil svoji důvěryhodnost v očích zákazníků. Sdružení proto proti tomuto internetovému obchodu podniká právní kroky.

Doménu Tech-shop.cz má podle zjištění zaregistrovanou zlínský podnikatel Jozef Homola. Mobilní telefon, jehož číslo je společně se jménem tohoto podnikatele uvedeno v kontaktech na provozovatele internetového obchodu Tech-shop.cz, je nedostupný.