Fotovoltaika může přijít o veškeré dotace

Praha – Dotacím na elektřinu ze slunečních elektráren nejspíš odzvonilo. Pravděpodobný ministr životního prostředí ve vznikající vládě Pavel Drobil (ODS) chce jako ministr prosadit výrazné omezení, nebo dokonce zrušení dotací na fotovoltaiku. Řekl to dnes na Rádiu Česko. Řekl však, že smlouvy, které platí, musejí být dodrženy. O celé věci chce však dále jednat.

Pravděpodobný ministr životního prostředí Pavel Drobil:

„Budu maximálně radikální. Byl bych nejradši, kdyby tam nebyly žádné dotace, pokud je to možné.“

„Můžu být sice ekonomický liberál, ale jsem i právník a vím, že smlouvy platí. To znamená, že do určitého okamžiku musí být splněny, budu ale prosazovat razantní omezení dotací do této energie.“

Výstavbu nových fotovoltaických elektráren na „zelené louce“ si nepřeje ani České sdružení regulovaných elektroenergetických společností. Ve čtvrtek  vyzvalo k úplnému zákazu výstavby takových elektráren. Rostoucí příspěvky na neregulované obnovitelné zdroje podle sdružení zatěžují rozpočty distributorů elektřiny.

Obavy o budoucnost tohoto oboru podnikání v Česku má ale Česká fotovoltaická průmyslová asociace. „Česká fotovoltaická průmyslová asociace v posledních týdnech sleduje všechny kroky spojené se situací ve fotovoltaickém průmyslu a vnímá je jako cílenou kampaň k likvidaci solárního byznysu v českém prostředí,“ řekla ve čtvrtek mluvčí asociace Zuzana Musilová.