Gazprom chce zakořenit i v Česku

Praha - Firma Vemex, kterou ovládá ruský Gazprom prostřednictvím evropských společností, chce začít dodávat plyn také českým domácnostem. Většinu suroviny nakupuje na základě dlouhodobých kontraktů právě od Gazpromu, nikoliv na burzách jako většina dalších alternativních dodavatelů. Viceprezident Vemexu Hugo Kysilka považuje Rusko za spolehlivého partnera. Odborníci, kteří prosazují výstavbu nového plynovodu Nabucco, jenž by snížil závislost Evropy na ruském plynu, ovšem takovým optimismem vůči ruským dodávkám nehýří. Problém je podle nich to, že na Rusko vsadila celá Evropa.

V České republice přibývá firem, které ohlásily dodávky plynu jak podnikům, tak domácnostem. Většina nových dodavatelů nakupuje surovinu na likvidním trhu a chce konkurovat cenou. Společnost Vemex, jeden z největších alternativních dodavatelů plynu v České republice, vidí více prostoru v marketingových a obchodních dovednostech. „My chceme mít jistotu, že plyn, který nakoupíme, také prodáme a nebudeme ve ztrátě. Musíme najít takový produkt, který bychom k ceně plynu přiřadili, a dali jsme tak něco zajímavého odběrateli,“ prohlásil.

Vemex se snaží nabízet k plynu za rozumnou cenu něco navíc. Připravuje marketingové akce, jednu takovou už zorganizoval společně s výrobcem cihel firmou Wienerberger, se kterou vytvořil určitý „balíček“. Podle posledních vyjádření firmy chce Vemex poskytnout výhody odběrovým řetězcům.

Rozhovor s viceprezidentem Vemexu Hugem Kysilkou (zdroj: ČT24)

Ruská hrozba neexistuje

Většinu plynu nakupuje Vemex od firem ze skupiny Gazprom - podle Huga Kysilky za stejné ceny jako ostatní odběratelé. Na spotovém trhu si opatřuje pouze okolo deseti až patnácti procent suroviny.

Přestože někteří politici či ekonomové upozorňují na velké nebezpečí závislosti na ruském plynu - skoro tři čtvrtiny ho jdou právě z Ruska - podle Kysilky nic takového jako ruská hrozba neexistuje a dokazuje to prý i vztah západoevropských zemí k ruskému dodavateli: „Rusko je největším dodavatelem plynu do EU,“ připomíná viceprezident Vemexu a zmiňuje nové plynovody Nord Stream a South Stream, které počítají právě s ruskou surovinou.

Plynovod Nord Stream je před dokončením, měl by začít fungovat v roce 2011. Přestože severním plynovodem bude proudit opět ruský plyn, Kysilka jej chápe jako určitou diverzifikaci dodávek, a to i pro Česko. Trasa plynovodu totiž vede po dni Baltského moře do Německa a vyhne se tak některým tranzitním zemím, se kterými by mohly být potíže. Na německý plynovod naváže na českém území nový plynovod Gazela.

Evropská unie už několik let hovoří ještě o dalším plynovodu, Nabucco, který by vedl podobně jako South Stream jižní cestou, ale měl by být zásobovaný jiným než ruským plynem. Podle Huga Kysilky se ale tento plynovod buduje na jiných principech než Nord Stream a South Stream a to může přinést problémy. „Plynovody, na kterých se podílí Gazprom, jsou postaveny na tom, že po plynu musí být poptávka a že bude prodán. V případě Nabucca se bude obchodovat s kapacitou, která by v tom plynovodu měla být. To znamená, že firmy si budou nasmlouvávat objem, ale každý si musí napřed zajistit zdroj. A otázka je, kdo dodá plyn do Nabucca. Turkmenistán? Ázerbájdžán? Bude to jiný zdroj? Může se stát i to, že konsorcium Nabucco může oslovit Gazprom, zda by nedodával plyn,“ vysvětlil.

Krize zprostředkovaně zasáhla i plynaře

Vemex v současné době dodává plyn velkým firmám a na českém trhu dosahuje zhruba osmi- až devítiprocentního podílu. Teď se chce zaměřit také na menší a střední odběratele a příští rok se chystá na dodávky domácnostem. Angažuje se také v dodávkách stlačeného zemního plynu (CNG). Kromě toho chce vstoupit i na český trh s elektřinou, kde se hodlá zaměřit nejprve na velké a střední firmy.

V loňském roce i Vemex pocítil krizi, a to zprostředkovaně přes své odběratele. „Nejvíc to vnímáme u výrobců stavebních hmot, projevilo se to i v metalurgii, v potravinářském průmyslu a u výrobců skla, podstatně méně třeba v chemickém průmyslu,“ říká Hugo Kysilka. Podle něho má Vemex výhodu v tom, že jeho klienti jsou z různých sektorů, takže propad celkově nebyl tak citelný. V současné době už Kysilka vidí oživení.

Vemex působí na českém trhu s plynem od roku 2006. Loni měla firma obrat přes pět miliard korun, prodala 745 milionů metrů kubických plynu. Mezi stálé odběratele plynu od Vemexu patří například Česká rafinérská, Plzeňský Prazdroj, Škoda Auto a další firmy.

  • Viceprezident Vemexu Hugo Kysilka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177683.jpg
  • Projektovaný plynovod Nord Stream autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177684.jpg
  • Projektovaný plynovod Nabucco autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177686.jpg
  • Nejvýznamnější dodavatelé plynu v ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177689.jpg