Začátek prázdnin přináší méně kamionů na víkendových silnicích

Praha - Na českých silnicích začíná ode dneška opět platit prázdninový zákaz jízd kamionů.Ty nebudou smět vyjíždět v pátek mezi 17:00 a 21:00 a v sobotu dopoledne mezi 7:00 a 13:00. Zároveň nebudou moci jezdit v neděli od 13:00 do 22:00, nedělní omezení ovšem platí i po zbytek roku.

Řidičům kamionů přitom hrozí za porušení zákazu jízdy ve víkendových dnech pokuta až pět tisíc korun a dva trestné body. Pokud se přestupku dopustí opakovaně, čeká hříšníka zákaz činnosti. „Policisté se na dodržování zákazu jízdy ve víkendových dnech budou zaměřovat nejen při běžném výkonu služby, ale také při speciálně zaměřených dopravně bezpečnostních akcích,“ uvedla Veronika Benediktová z policejního prezidia.

V minulých letech si na páteční zákaz, který byl veden snahou zvýšit bezpečnost na silnicích v době, kdy je na nich nejvíce lidí, stěžovali dopravci. Poukazovali zejména na nedostatek parkovacích míst u silničních tahů. Už od odpoledne se tak plní odstavná parkoviště u čerpacích stanic. Hlavně na dálničních tazích v bezprostředním okolí Prahy bývá situace neúnosná. „Podél dálnic chybí zhruba dva tisíce parkovacích míst. Každé parkovací místo se dá vybudovat zhruba s nákladem milionu korun,“ říká Martin Felix, mluvčí ČESMAD Bohemia.

Právě nedostatek peněz spolu s vysokými tržními cenami pozemků podél dálnic je důvodem, proč se ministerstvu dopravy dlouhodobě nedaří situaci zlepšit, jak zdůrazňuje i mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka: „Lokality samozřejmě vytipovány jsou, ale bohužel narážíme na fatální nedostatek finančních prostředků, nejsou ani peníze na to, abychom stavěli dálnice a rychlostní silnice, tady máme stop stav.“

Ministerstvo vidí řešení ve spolupráci se soukromými investory. Ale ti, kdo už kolem dálnic tzv. truck-parky provozují, zatím nejsou příliš vyhledávaní. „Dopravci procházejí velice kritickým obdobím. Hledají úspory na všech frontách a nejsou ochotni dneska platit za pronájem parkovacích ploch, byť jsou chráněny, byť jsou pod kamerovými systémy,“ říká ředitel společnosti WAG (provozovatel truck-parků) Tomáš Svatoň.

Zatímco pronájem parkovacího místa stojí kolem 400 korun na den, pokuta za porušení zákazu se může vyšplhat až na 5 000.

Dopravci proti opatření

„Trváme na tom, že opatření přinese víc problémů než užitku,“ prohlásil Felix. Podotkl, že podobně rozsáhlé omezení se téměř nevyskytuje v jiných evropských zemích.

Vladimír Starosta, prezident sdružení ČESMAD Bohemia:

„Bylo by lepší, kdyby byl v Evropě zákaz jízd ve všech zemích stejný. Myslím ale, že to není reálné.“

Kamiony platí už od února v pátek odpoledne o polovinu vyšší mýtné, v jiných dnech mají naopak dvouprocentní slevu. Opatření vzniklo jako kompromis mezi požadavkem Strany zelených na zavedení celoročního pátečního zákazu a odporem dopravních firem, které naopak chtějí zákaz zcela zrušit. Počet kamionů v souvislosti se zvýšením sazby v pátek klesl o 13 procent. Česmadu se ale nelíbí, že zdražení platí i pro autobusy, které plní funkci hromadné dopravy.

  • Provoz na silnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157886.jpg
  • Parkoviště pro kamiony v Netolicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/51/5055.jpg