Kalousek hodlá snížit do roku 2012 deficit pod tři procenta HDP

Praha - Nastupující koaliční vláda plánuje velké škrty. Do roku 2012 bude chtít snížit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu a do roku 2016 dovést veřejné finance k vyrovnanosti. S konkrétními návrhy dnes přišel v rozhovoru pro agenturu Reuters Miroslav Kalousek (TOP 09), který je do vlády nominován na post šéfa resortu financí.

Za nezbytné označil Kalousek škrty ve výdajích a odmítl kritiku, podle níž to poškodí ekonomický růst. Nastupující vláda Petra Nečase se již dohodla pro příští rok na úsporách výdajů v sumě 54 miliard korun a dodatečných daňových příjmech 20 miliard korun. Také slíbila že sníží rozpočtový deficit příští rok na 4,6 procenta HDP, o něco více, než plánovala odcházející nepolitická Fischerova vláda.

Miroslav Kalousek:

„Hlavním cílem vlády je likvidace strukturálního deficitu.“

Výši strukturálního deficitu čili schodku, který při současném nastavení daní a výdajů přetrvá i při optimálním ekonomickém vývoji, odhadl Kalousek na zhruba 90 miliard korun.

Podle Kalouska budou reformy sociální sítě i plánovaná penzijní reforma prospěšné pro rozpočet i ekonomiku. Zároveň odmítl myšlenku pomáhat ekonomice z útlumu novými vládními výdaji: „Myšlenka, že vyléčíme krizi, která vzešla z nezodpovědných dluhů vlád a domácností, dalšími a dalšími dluhy, je jako lít olej do ohně. Nikdy jsem tomu nevěřil a nikdy tomu věřit nebudu.“

Kalousek proti regulaci finančních trhů

Kalousek jakožto plánovaný budoucí ministr financí hodlá vystupovat proti stále další a větší regulaci trhů, která přichází z Evropské unie, proti novým poplatkům a daním: „Jsem vážný protivník politiky některých evropských zemí, která se dá charakterizovat jedinou větou: 'regulovat, co se hýbe, a začít subvencovat, když se to hýbat přestane'.“

„Mám k ekonomice zcela opačný přístup. Česká vláda si zachová mimořádnou rezervovanost vůči všem regulačním hurá akcím, které mohou na finančních trzích zničit řadu produktů a způsobit závažné ekonomické škody,“ dodal Kalousek.