Ukrajina chce přes své území nový plynovod z Ruska do unie

Kyjev - Ukrajina se nebrání realizaci myšlenky vybudovat nový plynovod z Ruska přes ukrajinské území pro přepravu zvýšeného množství ruského zemního plynu do zemí Evropské unie, uvedl dnes ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Podle ukrajinských výpočtů by to měl být konkurenceschopný a atraktivní projekt.

„Návrh předpokládá vytvoření společného podniku mezi zeměmi EU, Ruskem a Ukrajinou pro vybudování plynovodu přes Ukrajinu, který by dodával zvýšené objemy plynu pro tranzit do Evropy,“ prohlásil Janukovyč po setkání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Naopak v minulých letech vznikly projekty plynovodů z Ruska nebo zemí bývalého Sovětského svazu, jejichž cílem je území Ukrajiny obejít. Kvůli sporům Moskvy a Kyjeva o platby za plyn došlo několikrát k závažným výpadkům dodávek do EU, zejména její východní části, která je na dovozu ruského plynu vysoce závislá.

V současnosti Rusko realizuje projekt Nordstream, který má přepravovat plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Zároveň připravuje další projekt South Stream, který má obcházet Ukrajinu z jihu. Evropská unie zase prosazuje projekt Nabucco, který má přivést plyn do Evropy z oblasti Kaspického moře a Střední Asie mimo území Ukrajiny a Ruska.